Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 24 jun 2024

Värdet av att checka ut från vardagen 

Samtidigt som konsumtion av lyxvaror och långa utlandsresor spås sjunka, så verkar lyxiga stunder fortfarande vara lika viktiga och efterfrågade. Att få uppleva ett dygns avkoppling i en annan miljö, tycks räcka för att ladda positiv energi. Ett exempel är det stora intresset för att checka in på Sundbyholms slott, vid Mälaren norr om Eskilstuna. Vice vd, Christin Widerberg, lär oss mer om värdet av vardagslyx.

  Villanytt frågar om det främst är avkoppling, lyxkänsla eller upplevelse som folk önskar sig?

-Den starkaste längtan är nog efter en upplevelse i en annan miljö. Att få checka ut från den vanliga veckodagen. Och de flesta behöver distans från hemmet för att de ska kunna släppa ansvar och plikter. Man kan se på många anländande gäster hur stress och spänningar går ur kroppen. I stället fylls de av den inre nyfikenheten, leklusten och lugnet, berättar Christin.

Leklusten märks inte minst på intresset för temamiddagarna, då gästerna exempelvis kläs upp till maskeradbal, i pråliga 1700-tals-kostymer och klänningar. Eller vikingamiddagarna, då gästerna snarare kläs ner i betydligt enklare kläder. Att uppleva en spännande mordmiddag är också populärt, då gästerna blir en del av ett mordscenario med misstankar och ledtrådar.

Betydelsen av miljöombyte

Miljöombyte är en viktig del av upplevelsen. Även om man har ett vackert hem, och annan stimulans i livet, så tydliggör miljöombytet att man har checkat ut från det vanliga livet. Christin ger flera exempel:

-Ja, att vakna i en ny miljö på ett slottshotell, äta i en vacker matsal, njuta av ett annat vin. Eller strosa nyfiket i historiska interiörer och omgivningar, med anknytning till stormaktstiden. Nyfikenheten triggas extra på platser som har referenser till legender och sagor.

Exempel på det är den tusenåriga runhällen, Sigurdsristningen, med kopplingar till Tolkiens berättelser och Wagners operor.

– Avkoppling kan också betyda aktivitet, men i nya miljöer. Som att vandra, löpa och motionera i obekant bokskog, här i det vackra naturreservatet. Eller, utmed en okänd strand och hamnmiljö, och se mälarfjärden från en ny vacker vy. 

Öppnar samtal som vårdar relationer

Christin Widerberg märker tydligt att när människor slappnar av i nya välkomnande miljöer så blir de öppnare, mentalt.

-Ja, de unnar sig att sjunka in i trygga och nyfikna samtal, som vårdar relationer. Oavsett om det är kärlek, vänskap, släktskap eller kollegiala relationer. Många vill också lära sig något intressant tillsammans, bara för nöjes skull, och väljer då weekendpaketen på tema vinprovning, champagne eller historia.

Annons