Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Pool/Spabad 2 jan 2022

Glasfiberpool – Tips & råd inför köp

Kanske drömmer du om en härlig pool på din tomt att koppla av i eller vid? Vatten är lugnande för människan och sannolikt är det därför vi mår så bra när vi har vatten i närheten. Ett grundläggande behov stillas inom oss när vi hör ljudet av vatten och vi kan slappna av istället för att ge oss ut på jakt för att stilla vårt grundläggande behov av att ha nära till vatten.
Idag finns det gott om valmöjligheter på marknaden för den som letar efter den perfekta poolen. Ett populärt val är glasfiberpool som är ett både miljövänligt och flexibelt alternativ. Glasfiberpooler är i regel mycket hållbara vilket gör att du slipper blåsor, missfärgningar och färgavlagringar. Glasfiberpooler säljs även i form av underhållsfria varianter där du slipper algtillväxt som måste tas bort med hjälp av klor. Detta med hjälp av smarta lösningar.

Vad är en glasfiberpool?

En glasfiberpool kan även kallas för kompositpool och dessa har funnit på marknaden länge. Däremot har mycket hänt när det gäller utvecklingen av glasfiberpoolernas kvalitet under de senaste åren. Idag är det till exempel allt fler som vill stoltsera med en läcker infinity pool och andra vackra prestigepooler som imponerar på grannskapet. Det går att få tag på färdiga paketlösningar eller välja att satsa på skräddarsydda lösningar efter dina önskemål.
Det som skiljer en glasfiberpool eller kompositpool från en vanlig pool är att den handlas färdig istället för att du gjuter din pool i betong. De är tillverkade som ett stycke och har integrerade trapplösningar och andra sittytor som vanligtvis efterfrågas i en pool. Poolen är uppbyggd i olika skikt som alla har olika funktioner som att isolera, förstärka, täta eller bidra till din pools vackra finish. Glasfiberpoolen betraktas som en mycket hållbar lösning.
Att poolerna levereras i ett stycke gör att de i regel är mycket enkla att installera. Det du behöver förbereda är schaktning eftersom de ska placeras i en schaktad grop, med olika djup beroende på det specifika fallet. Läs på vad som gäller i ditt fall. I gropens botten placerar du en bädd av packad bergkross. Detta bidrar till bra bärighet och dränering. Du använder även bergkross runt poolen som utfyllnad.

Vad kostar det med glasfiberpool?

Det finns poolpaket med glasfiberpool i budgetalternativ som kostar mellan 10 000-20 000 kronor inklusive pooltak och installation. För den som vill ha högre kvalitet rekommenderas pooler av en högre kostnad. Glasfiberpoolerna säljs ofta i paket där utrustning som trappor, avlopp, inlopp och belysning ingår i lösningen. Det är lite utav glasfiberpoolens tjusning att du får en paketlösning där någon annan redan har tänkt på allt och satt ihop de olika komponenterna som krävs.
De färdiga lösningarna kan variera mycket i pris. Du kan till exempel välja en pool med måtten 3,1×5,5 meter för cirka 225 000 kronor eller så byter du upp dig till en premiumvariant med samma mått för 320 000 kronor. Det du får för de extra slantarna är då tillägg som pooltak inklusive förlängningsskena samt en smidig klor- och pH-styrning. Om du väljer en större pool med måtten 3,10×6,30 meter kan det kosta 345 000 för premiumvarianten.
Som när det gäller mycket annat är det klokt att satsa på kvalitet redan från början för att slippa problem längre fram. Se till att göra en ordentlig budget inför ditt val av pool och ställ olika alternativ mot varandra. Många återförsäljare har mallar för detta där du kan jämföra olika prisförslag och storlekar. Ett komplett poolpaket vi varmt rekommenderar dig som vill ha en härligt bad hemma på tomten är glasfiberpoolen Linköping med pooltak:

Vilka material är vanliga?

Ett vanligt material är vinylester. Andra vanligt förekommande material vid sidan av vinylester är polyester och glasfiberarmering. I pooler som använder rent glasfiber är det bra att känna till att vid högre badtemperaturer finns en risk att poolens material drabbas av böldpest, samma fenomen som gäller fritidsbåtar. Det finns bättre och sämre varianter när det gäller materialet i glasfiberpooler. Se noggrant över ditt materialval så slipper du problem som kan bli kostsamma längre fram.
Glasfiberpooler tillverkas genom att man har en mall på vilken man applicerar olika lager av gelcoat som ger färg och vinylester som fungerar som vattenbarriär. Efter att poolen är klar lyfts den ner från mallen. Det finns tre vanliga varianter av glasfiberpooler på marknaden. Dels finns det pooler som består av enbart polyester. Detta är det billigaste alternativet. Sen finns det pooler med en blandning av polyester och vinylester. Slutligen finns det varianter med bara vinylester. Kolla gärna in vårt sortiment av glasfiberpooler här.
Det bästa valet är pooler med enbart vinylester. Detta är dock fyra gånger så dyrt som polyester. En fördel med vinylester som material är att det är helt vattentätt. Polyester å sin sida är ett material som sakta släpper igenom vatten vilket resulterar i att vattnet till slut börjar mögla. Det är då böldpest kan bildas som gör att poolens väggar bubblar upp eller att vattnet fryser på vintern och gör att poolens väggar kan spricka.

Vår mest sålda glasfiberpool är Kung 8,50 x 3,70 x 1,55 m, som du hittar här nedanför:

 • 8%

  Glasfiberpool Kung 8,50 x 3,70 x 1,55 m (Anpassningsbar)

  8%
  192 000 kr328 000 kr Välj alternativ

Fördelar och nackdelar med glasfiberpool

Fördelar med glasfiberpool

 • Kostnadseffektivt alternativ – särskilt i förhållande till uppvärmning
 • Miljövänligt val
 • Hållbar och stark konstruktion

Nackdelar med glasfiberpool

 • Kan vara begränsande när det gäller form och storlek
 • Böldpest kan bildas

Hur lång är säsongen?

Det många vill uppnå med att välja att investera i en pool är att ha närheten till vatten och bad. Men hur lång är egentligen säsongen då du kan njuta av din pool? Att svara exakt på detta är svårt eftersom det beror på väderförhållanden och var i landet du bor. Många börjar bada kring påsk och sedan beror det på vädergudarna hur långt in på hösten du kan hålla igång badsäsongen.
Många avstår även från att handla pool eftersom det kan uppstå problem med hållbarheten under det kalla vinterhalvåret. Men en glasfiberpool är konstruerad på så vis att den ska hålla även under vintern i nordiska kalla klimat. Sedan spelar faktorer som val av pool och hur mycket tid som läggs på skötsel in när det gäller hållbarheten. Med ett ordentligt pooltak skyddas poolen mycket bättre jämfört med en variant utan.
Tänk på att även när vattentemperaturen och vädret inte inbjuder till bad kan du njuta vid poolkanten och låta dig lugnas av närheten till vatten. Vattnet svalkar dig och blir ett vackert inslag i trädgården. När du väljer att satsa på att ha pool hemma ökar du trivseln vilket gör att du sparar in resurser som hade gått till resor. Satsa på en glasfiberpool redan idag – installationen tar bara ett fåtal veckor och sedan står poolen redo att avnjutas.

Funderar du kring lagar och regler inför poolbygget? Läs mer på Boverkets hemsida.

Hur väljer man leverantör?

När du ska välja leverantör är det bra att jämföra ordentligt. När du tittar på priset är det många olika faktorer som samspelar. Räkna ihop kostnaderna för projektering, poolpaket, rörmokeri, marklov, poolmontering, vattenpåfyllnad, markarbeten, elektriker och kringarbeten. Detta är kostnader som kan vara enkla att glömma bort att tänka på längs vägen när du blir ivrig kring att få din ny glasfiberpool på plats. Se till att göra ett bra val redan från början.
En annan bra sak att tänka på i samband med ditt val är att be om referenser. Kanske har leverantören bilder eller annat material att visa upp från tidigare projekt och kanske kan du till och med få prata med någon nöjd tidigare kund som redan har handlat sin pool hos din tilltänkte leverantör. Att ställa förslag mot varandra är det bästa sättet för att landa i ett välgrundat beslut av leverantör. På Villanytt.se finns ett brett utbud av  glasfiberpooler av högsta kvalitet.
Tänk på att du kan behöva anlita exempelvis en trädgårdsarkitekt om du ska ha en skräddarsydd lösning. Du kan behöva poolmontör som sköter rördragning för pool och reningsverk. Om du ska ha värmeväxlare kommer du behöva ha kontakt med en auktoriserad VVS-installatör som ansluter till befintligt värmesystem. När det gäller monteringen väljer somliga att göra det själv men det är vanligt att en poolmontör anlitas. Elektriker anlitas vid installation och val av värmesystem och antalet lampor påverkar priset.

Att tänka på

Marklov och byggnadslov kan bli aktuellt om poolen byggs nära tomtgräns. Ta reda på vad som gäller i kommunen där du bor. När det gäller markarbete behöver du i de flesta fall anlita en markentreprenör som att tar ansvar för schaktningen och ordnar dränering samt anskaffning av fyllnadsmaterial som exempelvis krossad singel och stenmjöl för poolbotten. När massorna vid schaktningen ska bort är det någonting som påverkar priset – om massan kan användas för planteras på priset hålls priset nere.

Rening och filtrering

Glasfiberpooler passar inte överallt. Om grundvattnet är för högt på din tomt är det inget bra alternativ. Rådfråga gärna expertis innan du bestämmer dig så att platsen är lämplig. Du kommer att behöva dräneringsrör och geotextil för att reningen och filtreringen ska fungera. När det gäller installation av själva reningsverket kommer du att behöva anlita en poolmontör. Det är vanligt med material som gelcoat som gör det enklare att hålla poolens yta ren genom polering.

Hur fyller jag min glasfiberpool?

När det gäller att få vatten på plats i poolen är det ofta det kommunala vattnet och dess avgift per kubikmeter som avgör kostnaden. I andra fall krävs tankbil som levererar vattnet men det som är bra är att poolens vatten sällan behöver bytas ut. Vattnet kan ligga kvar under vinterhalvåret och renas vilket gör vatten som levereras med tankbil till en engångskostnad. Vattnet i en glasfiberpool behöver sällan bytas ut. Här kommer ett till poolpaket som vi kan rekommendera dig som har lite mindre tomt:

Diamant 6,50 x 3,00 x 1,55 m

 • 11%

  Glasfiberpool Diamant 6,50 x 3,00 x 1,55 m (Anpassningsbar)

  11%
  132 000 kr237 000 kr Välj alternativ

6 vanliga frågor och svar om att köpa glasfiberpool:

Vad är en glasfiberpool?

Glasfiberpoolen leveras som färdig lösning istället för att gjutas i betong.

Vilka material är vanliga?

Ett vanligt material när det kommer till glasfiberpool är vinylester.

Vad kostar det?

Spannet är stort men det brukar landa kring 200 000 kronor.

Hur lång är säsongen?

Det beror på men räkna med från påsken och framåt.

Behöver jag marklov?

Det beror på hur nära tomtgränsen poolen kommer att placeras.

Varför välja glasfiberpool?

En glasfiberpool är en smidig paketlösning till ett fördelaktigt pris.

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa ny bastu.

Annons