Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Trygga leveranser Trygga leveranser
Bra kundservice Bra kundservice

Bastu bäst i test 2021

Denna veckan är det dags för vår ”Bastu bäst i test”. Själva ordet bastu kommer av ordet badstuga och är, enligt Nationalencyklopedins definition, ”ett fristående mindre hus eller ett rum i en byggnad, avsett för dels ångbad och andra bad, badbastu, dels torkning av lin, malt, säd m.m. samt rökning av kött och fisk, tork- eller rökbastu” ne.se.

Bastubadande genom tiderna

I Finland använder man ordet sauna för bastu, och det är också sauna som har blivit det vedertagna namnet åt den form av ångbad som numera utövas över stora delar av världen. Dock är Finland förmodligen det land i världen som har starkast och stoltast traditioner kring sitt bastubadande.

Även om bastubad sedan lång tid tillbaka förknippas mest med Finland, var bastubadande vida utbrett i såväl Mellan- som Nordeuropa redan under Medeltiden. På den tiden var det dessutom vanligt med offentliga bastuinrättningar i de större städerna, något man senare förbjöd under 1500- och 1600-talet.

Vad är egentligen bastubad?

Själva företeelsen bastubad har egentligen mer med värme än med vatten att göra, även om betydelsen har förskjutits något genom historien. De små fristående byggnaderna som används för, och förknippas med, bastubadande kan nämligen benämnas kölna, brydestua, pörte eller tôrkstui och syftar i det fallet på småhus som används för torkning.

Numera använder vi begrepp som vattenbad, torrbastu och rökbastu när vi pratar om uppvärmning i samband med bastubad, vilket betyder att det idag förknippas med både värme och vatten snarare än torkning och värme.

Hur går ett bastubad till?

Ett bastubad går till på så sätt att en eller flera personer sitter i en uppvärmd bastu, oftast byggd helt i trä och med flera olika sittsektioner/bänkar (gärna byggda i olika etapper). Högst upp i bastun blir det som varmast eftersom värmen stiger, och längst ner i bastun blir det som svalast (även om det fortfarande är väldigt varmt).

Hur länge en person orkar att sitta i en uppvärmd bastu varierar från individ till individ; det kan röra sig om allt från några minuter upp till en eller ett par timmar. Det bero främst på vilken typ av bastu man badar i, men också på vilken temperatur bastun är förinställd på.

I en bastu svettas man, vilket leder till att kroppens porer öppnas. För den som vill svettas riktigt mycket går det att öka på luftfuktigheten inne i bastun ännu mer under badandets gång. Det görs genom att man häller på en eller ett par skopor vatten på de stenar som ligger i bastuaggregatet. Observera att detta gäller för torrbastu (för att höja luftfuktigheten i en ångbastu hettas ångan upp till önskad temperatur).

Ett bastubad följs med fördel av en dusch eller ett bad i sjön eller havet. Detta för att snabbt kyla ner kroppen och därmed försegla värmen i kroppen, och på så vis kunna vistas i kyla lite längre än vanligtvis.

I Finland har man även som tradition att stimulerar blodcirkulationen i samband med bastubadande, vilket sker genom att man daskar varandra (eller sig själv) med en så kallad ruska som tillverkats av färskt björkris, och som har legat i en hink med vatten en längre stund.

Olika typer av bastu

En av Europas ledande tillverkare av spa- och bastubad är det svenska företaget SA Spa. De erbjuder lite olika typer av bastubad, såsom ångbastu, kombibastu och infraröd bastu. Några av dem är dessutom en kombination av ångbastu, duschkabin och infrabastu. Snacka om lyx i vardagen!

Ångbastu

En ångbastu kan beskrivas som en mild variant av bastubad då temperaturen brukar ligga runt 45+ C. Det är en temperatur som upplevs som behaglig av många människor. I kombination med automatisk tillförsel av ånga kan luftfuktigheten stiga med omkring  45–60 % i en ångbastu. Det ger ett mjukt och behagligt klimat som de flesta klarar av att njuta av en längre stund.

Kombibastu

En kombibastu är ett bra alternativ för den som vill ha en avkopplande och njutbar stund. Den senaste tekniken med infravärmare kan kombineras med den heta ångan från ångbastun, och finns det dessutom en dusch utrustad med massagejet går det att avsluta bastubadandet med ett välgörande och masserande duschregn!

Med SA Spa kombibastu går det även att skapa ett hemmaspa på relativt liten yta och det går utmärkt att kombinera ånga och infravärme utifrån sina egna önskemål och behov. Återigen – lyx i vardagen!

Infrabastu

En infrabastu ger en mycket behaglig värme då infrastrålarna värmer upp användaren snarare än luften runtomkring. I en traditionell bastu värms luften upp först, för att sedan värma upp den som badar. Det kan ibland medföra en något ojämn temperatur, något man alltså slipper med en infrabastu.

Detta är således ett perfekt alternativ för hela familjen och för den som önskar en bastu som ger ännu fler positiva hälsoeffekter än en vanlig bastu. I en infrabastu svettas man nämligen generellt sett 2-3 gånger mer än i en vanlig bastu, och det om något som är nyttigt för både kropp och själ. Vilket osökt för oss vidare in på bastubadets positiva hälsoeffekter – som är många!

Positiv hälsoeffekter av bastubad

 

  • Bastubad stärker immunförsvaret
  • Bastubad ökar uthålligheten i samband med träning
  • Bastubad ger ökad blodgenomströmning vilket leder till snabbare återhämtning
  • Bastubad sätter igång kroppens svettproduktion och avgiftar/detoxar därmed kroppen från slaggprodukter
  • Bastubad höjer serotoninhalten i hjärna vilket gör dig lugn och avslappnad
  • Bastubad ökar kroppens ämnesomsättning vilket gör att du går ner i vikt (vid regelbundet bastubadande)
  • Bastubad mjukar upp stela kroppar och kan därmed motverka/lindra led- och muskelbesvär

 

Vår egen ”Bastu bäst-i-test”

I samband med att idén till den här artikeln föddes bestämde vi oss för att genomföra ett eget ”Bastu bäst-i-test”. Då vi tidigare gjort likande tester med produkter från SA Spa bestämde vi oss för att testa tre olika bastubad ur deras sortiment.

De tre modeller vi valde ut som finalister i vårt ”Bastu bäst-i-test” heter SA015, SA022 och SA026. De tillhör alla kategorin bastu/kombibastu (ånga och infravärme) och tillhör de mest populära bastubaden från SA Spa. Dessutom är vart och ett av dessa bastubad utrustade med ett antal extrafunktioner som gjorde att vi fastnade lite extra för just dessa bastubad.

Endast ett av dem kan ju stå högst på ”bäst-i-test-pallen” och den här gången blev det den modell som vi tyckte hade snyggast design.

Vinnare i ”Bastu bäst-i-test”

Plats 1: SA026 Trippelkombi

Vårt omdöme: 9, 5 av 10

Sa026 bastu från sa spa
SA026 Bastu

Egenskaper

Mått: 1 600 mm (l), 950 mm (b), 2 150 mm (h)

Kategori: infraröd bastu/ångbastu/duschkabin

Utförande: rundad

Material: klarglas, akryl, aluminium

Antal sittplatser: 2

Inställningar: kontrollpanel med touchscreen

Infravärme: 8 Vital Light

Total effekt: 1800 W, ångbastuaggregat 3000 kW

Elanslutning: 230 V, 15 amp, fast montage

Belysning: 4 olika färger

Massagejets: 6/8

 

Speciellt för SA026

Duschdel med tropiskt regn, FM radio, elektronisk fläkt

Köp nu

 

Plats 2: SA015 – Trippelkombi

Vårt omdöme: 9 av 10

Sa015 bastu från sa spa
SA015 Bastu

Egenskaper

Mått: 1 450 mm (l), 900 mm (b), 2 150 mm (h)

Kategori: bastu, kombibastu ånga/infra

Utförande: rektangulär, rundade kortsidor

Material: klarglas, bambu, akryl

Antal sittplatser: 2

Inställningar: kontrollpanel med touchscreen

Infravärme: 8 Vital Light

Total effekt: 1800 W, ångbastuaggregat 3 kW

Elanslutning: 230 V, fast montage

Belysning: 4 olika färger

Massagejets: 8 (med akupunkturfunktion)

 

Speciellt för SA015

Duschdel med tropiskt regn, FM radio med MP3/CD-anslutning, inbyggd högtalare

Köp nu

 

Plats 3: SA022 Trippelkombi

Vårt omdöme: 8,5 av 10

Sa022 bastu från sa spa
SA022 Bastu

Egenskaper

Mått 1 person: 1000 mm (l), 990 mm (b), 2 150 mm (h)

Mått 2 personer: 1 450 mm (l), 900 mm (b), 2 150 mm (h)

Kategori: infraröd bastu/ångbastu/duschkabin

Utförande: rektangulär/kvadratisk

Material: klarglas, aluminium, akryl

Antal sittplatser: 1-2

Inställningar: Touch screen control pad

Infravärme: 6/8 IR Vital Light

Total effekt: 1 350 / 1 800 W, ångbastuaggregat 3 000 W

Elanslutning: 230 V, 16 amp, fast montage

Belysning: 4 olika färger

Massagejets: 6/8

 

Speciellt för SA026

Duschdel med tropiskt regn, FM radio, elektronisk fläkt, spegel i infraduschen

Köp nu

Sammanfattning

 

Om du ändå ska unna sig lite lyx i vardagen, vilket vi tycker är något som alla borde göra, är det värt att investera i en bastu. De positiva hälsoeffekterna är många och märks relativt snabbt, åtminstone för den som badar bastu regelbundet. Eller vad sägs om stärkt immunförsvar, snabbare återhämtning och lindring av muskel- och ledvärk!

Det finns såklart mängder med tillverkare, återförsäljare, modeller och typer av bastubad, men vi har fastnat lite extra för dem som kommer ifrån svenska SA Spa. Det är ett företag som startades i Falkenberg och som numera har utställningar i flera städer runt om i Sverige.

I vårt eget ”Bastubad bäst-i-test” valde vi ut tre av SA Spas bastubad som faller under kategorin ”kombibastu”. Det betyder att det de är en kombination av infraröd bastu och ångbastu, men även, som i vinnarens fall, duschkabin. En trippelkombination högst på ”bäst-i-test-pallen” alltså. Det kan väl knappast bli mer lyx i vardagen än så!

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt spabad här.

Annons