Byggnation | Trädgård 6 sep 2024
Denna veckan är det dags för vår ”Bastu bäst i test”. Själva ordet bastu kommer av ordet badstuga och är, enligt Nationalencyklopedins definition, ”ett fristående mindre hus eller ett rum i en byggnad, avsett för dels ångbad och andra bad, badbastu, dels torkning av lin, malt, säd m.m. samt rökning av kött och fisk, tork- eller rökbastu” ne.se.
Bastubadande genom tiderna
I Finland använder man ordet sauna för bastu, och det är också sauna som har blivit det vedertagna namnet åt den form av ångbad som numera utövas över stora delar av världen. Dock är Finland förmodligen det land i världen som har starkast och stoltast traditioner kring sitt bastubadande.
Även om bastubad sedan lång tid tillbaka förknippas mest med Finland, var bastubadande vida utbrett i såväl Mellan- som Nordeuropa redan under Medeltiden. På den tiden var det dessutom vanligt med offentliga bastuinrättningar i de större städerna, något man senare förbjöd under 1500- och 1600-talet.
Vad är egentligen bastubad?
Själva företeelsen bastubad har egentligen mer med värme än med vatten att göra, även om betydelsen har förskjutits något genom historien. De små fristående byggnaderna som används för, och förknippas med, bastubadande kan nämligen benämnas kölna, brydestua, pörte eller tôrkstui och syftar i det fallet på småhus som används för torkning.
Numera använder vi begrepp som vattenbad, torrbastu och rökbastu när vi pratar om uppvärmning i samband med bastubad, vilket betyder att det idag förknippas med både värme och vatten snarare än torkning och värme.
Hur går ett bastubad till?
Ett bastubad går till på så sätt att en eller flera personer sitter i en uppvärmd bastu, oftast byggd helt i trä och med flera olika sittsektioner/bänkar (gärna byggda i olika etapper). Högst upp i bastun blir det som varmast eftersom värmen stiger, och längst ner i bastun blir det som svalast (även om det fortfarande är väldigt varmt).
Hur länge en person orkar att sitta i en uppvärmd bastu varierar från individ till individ; det kan röra sig om allt från några minuter upp till en eller ett par timmar. Det bero främst på vilken typ av bastu man badar i, men också på vilken temperatur bastun är förinställd på.
I en bastu svettas man, vilket leder till att kroppens porer öppnas. För den som vill svettas riktigt mycket går det att öka på luftfuktigheten inne i bastun ännu mer under badandets gång. Det görs genom att man häller på en eller ett par skopor vatten på de stenar som ligger i bastuaggregatet. Observera att detta gäller för torrbastu (för att höja luftfuktigheten i en ångbastu hettas ångan upp till önskad temperatur).
Ett bastubad följs med fördel av en dusch eller ett bad i sjön eller havet. Detta för att snabbt kyla ner kroppen och därmed försegla värmen i kroppen, och på så vis kunna vistas i kyla lite längre än vanligtvis.
I Finland har man även som tradition att stimulerar blodcirkulationen i samband med bastubadande, vilket sker genom att man daskar varandra (eller sig själv) med en så kallad ruska som tillverkats av färskt björkris, och som har legat i en hink med vatten en längre stund.
Olika typer av bastu
En av Europas ledande tillverkare av spa- och bastubad är det svenska företaget Nordenspa. De erbjuder lite olika typer av bastubad, såsom ångbastu, kombibastu och infraröd bastu. Några av dem är dessutom en kombination av ångbastu, duschkabin och infrabastu. Snacka om lyx i vardagen!
Traditionell bastu
En klassisk bastu i trä för utom- och inomhusbruk. Värms upp med bastuaggregat och stenar.
Ångbastu
En ångbastu kan beskrivas som en mild variant av bastubad då temperaturen brukar ligga runt 45+ C. Det är en temperatur som upplevs som behaglig av många människor. I kombination med automatisk tillförsel av ånga kan luftfuktigheten stiga med omkring 45–60 % i en ångbastu. Det ger ett mjukt och behagligt klimat som de flesta klarar av att njuta av en längre stund.
Kombibastu
En kombibastu är ett bra alternativ för den som vill ha en avkopplande och njutbar stund. Den senaste tekniken med infravärmare kan kombineras med den heta ångan från ångbastun, och finns det dessutom en dusch utrustad med massagejet går det att avsluta bastubadandet med ett välgörande och masserande duschregn!
Infrabastu
En infrabastu ger en mycket behaglig värme då infrastrålarna värmer upp användaren snarare än luften runtomkring. I en traditionell bastu värms luften upp först, för att sedan värma upp den som badar. Det kan ibland medföra en något ojämn temperatur, något man alltså slipper med en infrabastu.
Detta är således ett perfekt alternativ för hela familjen och för den som önskar en bastu som ger ännu fler positiva hälsoeffekter än en vanlig bastu. I en infrabastu svettas man nämligen generellt sett 2-3 gånger mer än i en vanlig bastu, och det om något som är nyttigt för både kropp och själ. Vilket osökt för oss vidare in på bastubadets positiva hälsoeffekter – som är många!
Positiv hälsoeffekter av bastubad
-
- Bastubad stärker immunförsvaret
- Bastubad ökar uthålligheten i samband med träning
- Bastubad ger ökad blodgenomströmning vilket leder till snabbare återhämtning
- Bastubad sätter igång kroppens svettproduktion och avgiftar/detoxar därmed kroppen från slaggprodukter
- Bastubad höjer serotoninhalten i hjärna vilket gör dig lugn och avslappnad
- Bastubad ökar kroppens ämnesomsättning vilket gör att du går ner i vikt (vid regelbundet bastubadande)
- Bastubad mjukar upp stela kroppar och kan därmed motverka/lindra led- och muskelbesvär
Vår egen ”Bastu bäst-i-test”
I samband med att idén till den här artikeln föddes bestämde vi oss för att genomföra ett eget ”Bastu bäst-i-test”. Då vi tidigare gjort likande tester med produkter från SA Spa bestämde vi oss för att testa tre olika bastubad ur deras sortiment.
De tre modeller vi valde ut som finalister i vårt ”Bastu bäst-i-test” heter Nivala, Åbo och Kumo. De tillhör alla kategorin traditionell bastu och tillhör de mest populära bastubaden från Nordenspa.
Endast ett av dem kan ju stå högst på ”bäst-i-test-pallen” och den här gången blev det den modell som vi tyckte hade snyggast design.
Vinnare i ”Bastu bäst-i-test”
Plats 1: Nivala
Vårt omdöme: 9, 5 av 10
Tekniska specifikationer:
- Perfekt för 5-6 personer
- Dimensioner utsida: B 170 x H 193 x D 193 cm
- Träverk: Kanadensiskt gran, 35 mm
- Blanka härdade glas, tjocklek 8 mm
- Bastuaggregat VIKING, 8kW
- Bastustenar 20 kg
- Taklampa
- Kontrollpanel på insidan
- Ventilationslucka sörjer för frisk luft
- Spann med ösa
- Timglas (sandglas)
Plats 2: Kumo
Vårt omdöme: 9 av 10
Tekniska specifikationer:
- Perfekt för 2-3 personer
- Dimensioner utsida: B 145 x H 193 x D 145 cm
- Träverk: Kanadensiskt gran, 35 mm
- Blanka härdade glas, tjocklek 8 mm
- Bastuaggregat VIKING, 6kW
- Bastustenar 20 kg
- Taklampa
- Kontrollpanel på insidan
- Ventilationslucka sörjer för frisk luft
- Spann med ösa
- Timglas (sandglas)
Plats 3: Åbo
Vårt omdöme: 8,5 av 10
Tekniska specifikationer:
- Perfekt för 5 personer
- Dimensioner utsida: D 200 x 160 cm
- Träverk: Kanadensiskt gran, 35 mm
- Blanka härdade glas, tjocklek 8 mm
- Bastuaggregat VIKING, 8kW
- Bastustenar 20 kg
- Taklampa
- Kontrollpanel på insidan
- Ventilationslucka sörjer för frisk luft
- Spann med ösa
- Timglas (sandglas)
Sammanfattning
Om du ändå ska unna sig lite lyx i vardagen, vilket vi tycker är något som alla borde göra, är det värt att investera i en bastu. De positiva hälsoeffekterna är många och märks relativt snabbt, åtminstone för den som badar bastu regelbundet. Eller vad sägs om stärkt immunförsvar, snabbare återhämtning och lindring av muskel- och ledvärk!
Det finns såklart mängder med tillverkare, återförsäljare, modeller och typer av bastubad, men vi har fastnat lite extra för dem som kommer ifrån svenska Nordenspa.
I vårt eget ”Bastubad bäst-i-test” valde vi ut tre av Nordenspas bastubad som faller under kategorin ”traditionell bastu”. Det betyder att det de är en kombination av infraröd bastu och ångbastu, men även, som i vinnarens fall, duschkabin. En trippelkombination högst på ”bäst-i-test-pallen” alltså. Det kan väl knappast bli mer lyx i vardagen än så!
Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt spabad här.