Byggnation | Pool/Spabad 21 feb 2020

Spabad & Utespa – Råd kring att köpa och äga ett

Att installera ett eget spabad eller utespa har blivit allt populärare i och med att utbudet och valmöjligheterna har blivit fler. Tidigare var utbudet ganska smalt och spabaden var dyra. Idag finns däremot ett stort utbud att välja bland med allt från rustika spatunnor till stora spabad som mer påminner om en pool, och de finns för både inomhusbruk och utomhusbruk. Vad är då viktigt att tänka på när du botaniserar bland utbudet för att hitta det perfekta spabadet? Faktorer som att utrymmet där du ska installera, det ska tåla tyngden, din budget och givetvis vad du vill få ut av ditt spabad spelar in.

Prisbilden skiljer sig givetvis på vilken storlek du väljer och vilka finesser du vill ha. Till exempel är ett spa för två personer inomhus inte större än ett badkar och där är det finesserna som kostar. Att kostnaden oftast är högre för ett utespa än ett innespa beror på att det behöver vara mer tåligt mot väder och annan yttre påverkan. Men just att kunna använda ett spabad utomhus även under de kalla månaderna är onekligen en av de stora fördelarna med den här typen av investering. Det är en svårslagen njutning att kunna ta ett ångande bad på verandan när det är snö och tjugo minusgrader ute.

Spabad för inomhusbruk

Om du tänker satsa på att skapa ditt eget spa inomhus finns det en stor marknad för det med ett enormt utbud av modeller och olika funktioner. Har du mycket begränsad yta finns det spabad som inte är mycket större än ett vanligt badkar. Om du däremot har utrymme finns det modeller där det finns plats för över 8 personer. Ett innespa brukar du behöva fylla på med vatten varje gång du ska använda det och tömma det efter badet. Det som skiljer sig mellan de olika spabaden är funktionerna där det kan finnas kraftiga massagestrålar, knådande massage, mysbubblor och avancerade rengöringssystem.

Ett par viktiga saker att tänka på inför installation är att kontrollera att golvet klarar av ett spabad eftersom de oftast är tyngre än ett vanligt badkar. Speciellt viktigt är det att kontrollerar det om du vill placera spabadet på ovanvåningen. Ett spabad avger dessutom mycket fukt genom sin ånga, och därför bör du se till att badrummet har tillräckligt med ventilation för att det inte ska uppstår fuktskador. Ibland kan en extra avfuktare behövas för att minska kondensen. Spabadet behöver också vara kopplat till ett eluttag och det är mycket viktigt att den installationen görs av en behörig elektriker.

 

Spabad för utomhusbruk

Om du står och väljer mellan en pool och ett spabad utomhus bör du tänka på att en pool kan du inte använda på vinterhalvåret, vilket du kan med ett spa. Men med det sagt måste det även vara ett genomtänkt beslut. Du bör även ha i åtanke att det givetvis ökar din energiförbrukning. Det brukar vanligtvis dra någonstans mellan 3 000 – 4 000 kwh per år i elförbrukning om du badar ett par gånger i veckan i en temperatur på ungefär 38 grader Celsius. Det motsvarar en årskostnad på ungefär fem tusen kronor för elen, vilket du måste ta med när du budgeterar ditt köp.

Precis som med inomhusbad behöver du här ta hänsyn till en del faktorer när du väljer spabad. Det är inte bara formen utan även storleken du vill ha på ditt bad. Det finns allt ifrån mindre modeller för två – tre personer till större bad där uppemot 16 personer kan få plats. Även här finns det bad med olika funktioner, såsom starka massagestrålar eller mindre bubblor som mest håller värmen. Det finns spabad som kommer med belysning eller utan belysning. Det finns spabad som står på marken men också spabad som du kan sänka ner i ett trädäck eller altan. Oftast krävs inget bygglov för just altanen, men det är upp till varje kommun att ta beslut om detta. Läs mer på Boverkets hemsida om bygglov för trädäck eller altan här.

Är du själv på jakt efter ett spabad med extremt hög kvalitet kan vi rekommendera dig märket Be Well. Kanadensisk kvalitet som tål vårt nordiska klimat på bästa sätt. Här nedanför hittar du två av våra mest populära modeller just nu:

Att tänka på gällande elektronik utomhus

Ett bra spabad levereras i de flesta fall helt installationsfärdigt och du behöver bara lyfta det på plats. Kontrollera dock detta med säljaren innan köp. Har du inte el dragen till den plats där du ska placera ditt spabad måste det installeras. Precis som vid alla andra elinstallationer krävs det en behörig elektriker som gör det, om du inte har kompetens och fullgod utbildning själv. För mindre bad kan det räcka med 1×16 Ampere men för större bad krävs 3×16 Ampere. Det måste alltid kopplas in en jordfelsbrytare till ett spabad som en säkerhet, eftersom det är el och vatten det handlar om. Tänk på att elarbetet alltid bör utföras av en behörig elektriker, mer information om lagar och regler kring elarbeten hittar du på Elsäkerhetsverkets hemsida här.

Underhåll av spabad utomhus

Du behöver inte byta vatten ofta i ett spa som sköts rätt utifrån föreskrifter och rengörs regelbundet. Om du badar en till två gånger i veckan räcker det att byta vatten två till fyra gånger per år. Du fyller på med vanligt vatten från trädgårdsslangen som du sedan klorerar. Följ anvisningarna noga gällande mängden klor. För lite klor gör att badet blir smutsigt och bakterier kan sprida sig. För mycket klor är dock inte bra för huden. Känner du dig osäker angående rengöringen kan du prata med återförsäljaren av badet kring detta. Duscha gärna innan du klivet i badet för att minska risken för bakteriespridning i vattnet

I samband med att du byter badvatten ska även rören rengöras. Det finns särskilda medel du kan köpa för det. Du häller det i det gamla vattnet innan tömning och låter det köra runt i tio minuter innan du tömmer ur vattnet. Även filtren i badet behöver bytas med ungefär samma intervall och det är en god idé att ta för vana att göra det i samband med att du byter vatten. Du kan räkna med att underhållet; filter, rengöringsmedel för rör samt klor, kostar dig ungefär 1 500 till 2 000 kronor per år. Kontrollera regelbundet vattenkvaliteten och pH-värde med hjälpmedel som finns att köpa för detta ändamål.

Installation av spabad

När du ska installera ditt spabad utomhus måste du göra det på en jämn och tålig yta. Underlaget måste hålla för att bära tyngden när ditt spa är vattenfyllt plus de antal människor som badar. Många väljer att placera spabadet på marksten, trädäck eller altan som finns i anslutning till huset eftersom det då finns tillgång till el. Vill du ha ett spabad som integreras i din träaltan behöver du ha en altan på tillräckligt hög höjd för att det ska få plats så att du kommer åt maskindelen på spabadet. Du kan även välja att sänka ner ett spa halvvägs för att det ska bli lättare att kliva i.

Om du av någon anledning inte vill eller kan placera ditt spabad på en altan eller ett trädäck går det alldeles utmärkt att ha det fristående på ett underlag av gräs, grus, sten, asfalt eller vad du nu har tillgång till. Se dock till att underlaget är väl isolerat på något sätt (för gräs bör du gräva ut cirka 2 dm och fylla med makadam samt polystyren) och att du enkelt kan tömma badet utan oönskade konsekvenser. När du placerar badet på detta sätt är det också viktigt att ha en välisolerad bottenplatta så att inga djur kan ta sig in underifrån och gnaga sönder elektroniken i badet.

Billigare spabad

Det finns en uppsjö av leverantörer och återförsäljare av spabad att välja mellan, och de finns i många olika prisklasser. Du kan exempelvis köpa en uppblåsbar mindre modell av spabad för strax under 4 000 kronor. Men det finns även större modeller som är djupare och som rymmer fler personer för en kostnad på närmare 15 000 kronor. Då får du räkna med väldigt grundläggande funktioner och ett bad som inte är speciellt djupt. Fördelen är att spabadet enkelt kan tas bort om du inte vill använda det under vissa perioder. Men även här krävs det att underlaget som tål tyngden när spabadet är fyllt med vatten.

Att något är dyrt är inte alltid en garanti för att kvaliteten är bättre, utan det finns många generöst prissatta spabad på marknaden som levererar mycket värde för pengarna. Exempel på sådan är de stora byggvaruhusens produkter där du också ofta kan hitta ett bra spabad på kampanjpris. Beroende på hur händig du är och vilket bad du köper kan det också vara värt att betala för att få spabadet levererat och installerat. Fördelen med att köpa ett spabad från en stor leverantör eller av ett känt varumärke är att det kan vara enklare att få tag på reservdelar vid behov.

I prisklassen 15 000 kr så hittar du högkvalitativa uppblåsbara spabad från märket M-Spa. De är gjorda av miljövänligt plast och dessutom har du service efter att garantin gått ut. Dessa två uppblåsbara spabaden är våra mest sålda just nu:

Att tänka på när du köper spabad

En viktig sak att ha i ett spabad och som du inte får missa när du jämför olika märken är en bra cirkulationslösning. En cirkulationspump håller vattnet i ständig rörelse vilket också håller det friskt även om du inte badar särskilt ofta. Kontrollera energiförbrukningen på pumpen samt hur mycket den låter innan köp. Det yttermaterial som spabadet är klätt i är även en sak som påverkar underhållet. Att köpa ett spabad med träpanel har estetiska fördelar framför att köpa ett i kompositmaterial. Men trä kräver också oljning och annat underhåll för att inte förstöras när det står ute i väder och vind.

Ha inte bråttom när du ska köpa dig ett spabad, vare sig det är för inomhusbruk eller utomhusbruk. Provsitt olika modeller för att känna hur de känns. Har du barn bör du tänka på att de växer och en tonåring tar mycket mer plats än femåringen. Det kan även vara svårt, eller nästintill omöjligt, att lägga till exempelvis mer jetstrålar, belysning eller andra finesser. Kontrollera alltid vilken form av termolock som kommer med och att det är lätthanterligt. Vill du satsa på något större kanske du till och med ska ta en titt på swimspa, där du kan simma i jetströmmar.

Sugen på lite mer badyta där hemma? Som ett alternativ till eb swimmingpool har vi ett swimspa. Med upp till 7 meters simyta, 2,5 meters bred finns ett gott utrymme för den stora familjen. Dessa två swimspa är otroligt prisvärde och är gjorda av högsta kvalitet. Passa på att fynda, just nu sparar du närmare 130 000 kr vid köp av Qualityspa Afrodite. Erbjudandet gäller hela juli månad.

 

Lars Persson från Folkpool svarar på läsarnas vanligaste frågor om spabad

1. Vilka är era bästa köpråd vid val av spabad?

Svar: Mitt bästa råd är att provsitta ett spabad. Alla människor är olika långa så det är viktigt att man hittar ett spabad där man får vatten så högt som möjligt i spabadet så att vattnet inte slutar vid axlarna.

 

 2. Är det vanligt att köparna har koll på vattenkvaliteten i spabadet?

Svar: Det är väldigt olika. Många har bra koll på vattenkvaliteten men inte alla tyvärr. Även om vattnet ser klart och fint ut betyder det inte att vattnet har bra värden.

 

3. Finns det några risker med att installera spabadet på egen hand?

Svar: Det finns risk att man spapaketet (det som styr badet). Detta kan resultera att värmarna och pumparna inte beter sig som de skall eller att de till och med går sönder. Sedan är det olika faser på badet. Det bästa är att kolla med sin säljare om det är 1-, 2- eller 3-fas på badet.

 

4. Vilka kostnader bör kunden räkna med under de första fem åren, under normala förhållanden och användning?

Svar: Kostnaden för badet kommer vara samma under de fem första åren som efter 15 år. Det kommer att vara kemi, driftkostnad (varierar beroende på vilket bad man väljer) samt kostnaden för underhåll av spabad, exempelvis nya filter och rörrengöring.

 

5. Vilka kostnader är normala för att få spabadet på plats och installerat?

Svar: Det är väldigt olika beroende på vilken återförsäljare man vänder sig till och hur kundens hem- mamiljö ser ut samt hur mycket elektrikern kostar. Det kan vara så att badet måste lyftas på plats med en kran som är 30 meter.

 

6. Avliva en vanlig missuppfattning om hemma-spa

Svar: Många tror skötseln av spabadet tar lång tid men detta stämmer inte. Det är inte som att klippa gräset eller rensa ogräs. Du lägger ca 10 minuter i veckan med att ta hand om badet, mer än så är det inte.

 

Villanytt tipsar!

Poolforum.se kan du chatta och diskutera med andra som har erfarenhet eller som just nu är på jakt efter ett nytt spabad. Lycka till med sökandet efter ditt nya spabad.

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa ny bastu här.

 

Annons