Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Pool/Spabad 24 maj 2024

Så blir din pooldröm verklighet

En fribärande pool som är nedsänkt eller inbyggd är ett både smidigt och prisvärt sätt att få en poollösning av hög kvalitet till ditt hus. Per Jansson hos J & F Fritid berättar om några viktiga val för att din pooldröm ska bli verklighet.

Nej, du behöver inte gräva ut halva din tomt eller mer och lägga hundratusentals kronor på en gjuten och kaklad bassäng för att få en egen pool av hög kvalitet. Med en fribärande pool får du en robust lösning till ett jämförelsevis mycket lågt pris – och en poolplats som kan se precis lika fin ut.

– Med fribärande pool menas en pool som har en konstruktion, oftast i stål, kraftig nog att stå fritt och klara av krafterna av vattnet den fylls med. De allra flesta väljer att sänka ned hela eller del av poolen i marken ändå eller bygga in den med till exempel ett trädäck, helt enkelt för att det är snyggare, säger Per.

Och Per Jansson om någon vet, för det var han och hans företag J F Fritid som för exakt 30 år sedan på bred front började introducera fribärande pooler i Sverige.

Designa din egen poolplats

Här tipsar Per om några saker du ska tänka på för att lyckas med din egen.

– Det första du ska tänka på är storleken: Hur mycket pool får du plats med och hur vill du använda din pool? Vill du mest ligga och svalka dig eller vill du kunna ta ett par rejäla simtag?

Nästa sak att fundera på är hur du kan och vill att din pool smälter in i din utemiljö i övrigt.

– Kanske vill du sänka ner poolen helt eller delvis för att den ska komma i samma höjd som din altan eller ditt trädäck. Eller så designar du en egen poolplats: Då kan du till exempel sänka ner poolen en bit så att överkanten är säg en halvmeter upp också bygger du in den med ett trädäck. Möjligheterna är många, och du kan få precis som du vill. Vi hjälper alltid våra kunder att utveckla deras tankar och bidrar gärna med råd och idéer.

Komplett paket med hög kvalitet

J & F Fritid och flera andra leverantörer säljer kompletta poolpaket med allt du behöver.

– För oss har det alltid varit viktigt att erbjuda ett kraftfullt pump- och reningssystem av riktigt hög kvalitet. I våra paket inkluderar vi också en däckstege, som annars ofta blir ett dyrt senare tillköp, och alla nödvändiga verktyg för att sköta om din pool. Vår Storpool Delux med en höjd på 1,32 meter och galvaniserade kanter, väggar och ben är för övrigt Sveriges mest sålda.

En fribärande pool är möjlig att montera själv för den som är händig, men de flesta tar hjälp för få jobbet gjort.

 

Text: Tobias Christoffersson

Annons