Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Värme/Kyla 29 feb 2020

Bastu – Vårens trender och tips

Vad du bör tänka på vid köp av bastu

Att installera en egen bastu anses vara en investering i din bostad. Några frågor att ställa dig själv inför köp är var det blir bäst att placera den, om du känner dig tillräckligt händig för att bygga en själv eller om du istället bör satsa på att köpa en som redan är färdig att montera, samt givetvis vilken typ av stil du är intresserad av.

Val av placering samt köpa färdigt eller bygga själv

Förr var det väldigt vanligt att folk placerade sin bastu i en mörk vrå, till exempel nere i källaren där bastun även kunde utnyttjas som förvaringsplats. Idag väljer många istället att placera bastun i anslutning till sitt badrum för att uppnå en SPA-känsla i det egna hemmet. Vissa väljer också att investera i en utebastu som passar utmärkt att basta i på vintern.

Att bygga en egen bastu kräver att du är händig, duktig på att planera, innehar kunskap gällande ventilation samt olika byggtekniker. Om du däremot köper en färdig bastu krävs det inga specifika förkunskaper för att du ska kunna montera den själv och det behöver inte vara svårt. Väljer du att investera i en färdigmonterad bastustuga att ställa på tomten blir det dessutom ännu enklare.

Trender och olika typer inom bastuvärlden

Valet av bastu kanske inte är det enklaste då det finns en hel del att välja mellan på marknaden idag. Den vanligaste typen är den så kallade våtrumsbastun, men utöver denna finns även ångbastu, infraröd bastu och torrbastu. Den infraröda bastun skiljer sig åt från resterande då den värms upp av infrarött ljus istället för med hjälp av ett aggregat.

En populär trend är att inreda din bastu i olika stenmaterial för ett lyxigare utseende. Ångbastun passar bäst för det, medan torrbastun är perfekt för dig som vill ha riktigt heta temperaturer, över 65 grader. Önskar du dig en enklare montering samt installering bör du välja en infraröd bastu som i de flesta fall levereras med en stickpropp. Svårt att välja? Då finns kombibastun.

Nya regler gäller för attefallshus från den 1 mars 2020. Läs mer på Boverkets hemsida här.

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt spabad här.

Annons