Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Studsmatta bäst i test

När du letar efter en studsmatta bäst i test så finns det flera olika faktorer att ta i beaktande. Dels hur din tomt ser ut och hur du vill placera den, dels vilken typ av barn eller vuxna som ska använda den, och så avslutningsvis hur den ska användas. Det är stor skillnad på en studsmatta som bara ska användas för att hoppa upp och ner på, och en som ska användas till mer akrobatiska övningar, som på en trampolinpark.

En viktig del i valet av studsmatta är givetvis säkerheten. Det är få saker som orsakar så många onödiga besök på akuten som studsmattor. Rätt använd är det en av sommarens absoluta höjdpunkter, fel använd kan den leda till en lång tid i gips. Så börja alltid där när du väljer en studsmatta. Säkerställ att du inte utsätter dina barn för onödiga risker genom att välja en säkerhetsmässigt dåligt designad studsmatta.

Viktiga säkerhetsdetaljer att beakta vid köp av studsmatta

En studsmatta som säljs idag måste ha ett godkänt säkerhetsnät runt om sig för att minimera risken för skador i samband med att den som hoppar ramlar av studsmattan. Hoppande och studsande är en aktivitet där det är lätt att tappa rumsuppfattning eller att trampa fel och trilla av. Därför är det viktigt med ett nät. Tänk särskilt på det om du köper en begagnad studsmatta. Säkerställ att det finns ett nät med och inspektera det.

En annan potentiellt farlig del på studsmattan är fjädringen som håller ihop stålramen med själva mattan. Här måste det finnas ett skydd som minskar risken för att ett ben eller en arm åker ner mellan fjädrarna och skadas. Det skyddet måste vara anpassat för studsmattans diameter så att det håller fjädrarna helt täckta. Tänk dock på att det aldrig blir ett hundraprocentigt skydd utan lär dina barn att alltid hoppa i mitten på studsmattan.

När du köper en ny studsmatta ska det finnas angivet en maxvikt. Den är i de allra flesta fall angiven med god marginal, men ju äldre studsmattan blir desto viktigare blir det att uppmärksamma maxvikten. En bra studsmatta håller för minst 150 kilo, medan mindre mattor eller sådana av sämre kvalitet kan ha en maxvikt så lågt som 90 kilo. Det kan göra det svårt för flera barn att hoppa tillsammans på ett säkert sätt.

Studsmatta bäst i test – billigare varianter

En billig studsmatta har vi definierat som en som kostar under 3 000 kronor. För att du ska få en studsmatta som håller både kvalitetsmässigt och säkerhetsmässigt bör du försöka hålla dig kring denna gräns. Det går att få tag på riktigt billiga varianter men då kompromissar de också med en hel del saker. Utöver säkerhet och hållbarhet har den typen av studsmattor en låg vikt, vilket gör att de riskerar att blåsa iväg.

Den studsmatta i den här priskategorin vi rekommenderar mest är Biltemas eget märke. Det är en robust och enkel studsmatta som klarar en belastning på 120 kilo, vilket är fullgott för de flesta behov. En normalvuxen kan studsa med sitt barn. Den är enkel att montera och har bra säkerhet ur alla aspekter. Till skillnad från många av Biltemas billigare modeller behöver du inte heller köpa till extra utrustning till denna utan allt ingår.

Även Rustas studsmatta Adrenalin levererar väldigt mycket för pengarna. Den är komplett och den är billigare än Biltemas variant. Det som gör att den ändå inte tar sig förbi på listan är dels att den är mindre, dels att den tål mindre motstånd – bara 100 kilo. Trots dessa brister är det en mycket bra studsmatta till ett väldigt attraktivt pris, så om den räcker för dig är det ett mycket bra köp.

Studsmatta bäst i test – mellanprisvarianter

En studsmatta i mellanprisklassen i detta test definieras av att den kostar mellan 3 000 kronor och 8 000 kronor. Det är där smärtgränsen går för många när det kommer till att investera i en studsmatta. För de allra flesta är det trots allt framförallt en leksak avsedd för barn som mest vill hoppa upp och ner. I betyget har prisvärde vägts in som en bidragande faktor. Ju dyrare den blir desto mindre ”extra” får du.

En av våra favoritstudsmattor är Orbit Terra från Trampolinspecialisten. Här får du en väldigt stabil och gedigen studsmatta som kommer hålla länge. Den har väl genomtänkta säkerhetslösningar och klarar hela 150 kilos belastning. Det tillsammans med att den funkar bra för mer akrobatiska övningar gör det till en väl värd investering. En nackdel med studsmattan jämfört med många billigare alternativ är att den är mer komplicerad att montera.

 

orbit terra studsmattan

För den som är beredd att vända sig utanför Sverige så är Skywalkers studsmattor väldigt bra och framförallt oerhört mycket studsmatta för pengarna. För under 4 000 tusen kronor får du en studsmatta som kan mäta sig med många andra märken som tar dubbelt så mycket betalt. De har också gott om roliga tillbehör till studsmattorna som basketkorgar och liknande, vilket drar upp betyget. Kan du hitta en återförsäljare nära Sverige rekommenderar vi denna.

Fördelar och nackdelar med att köpa en dyrare studsmatta

Fördelar med en dyrare studsmatta

 

  • Den håller längre och kräver inte lika mycket underhåll
  • Säkrare
  • Ger utrymme för mer avancerat hoppande
  • Bättre andrahandsvärde

Nackdelar med en dyrare studsmatta

 

  • Kommer den betala sig i längden eller kommer barnen snabbt tröttna?
  • Kommer du orka sälja den vidare?
  • Ger den mer studsvärde i relation till pengarna du ska betala?

Studsmatta bäst i test – dyrare varianter

En studsmatta kan i likhet med de flesta andra produkter kosta nästan hur mycket som helst. När du kommer upp i prisklass är studsmattorna dels ofta anpassade till dig som vill göra kullerbyttor i luften, saltomortaler och liknande, dels är det även ett helt annat ingenjörsmässigt hantverk som har lagts på att utveckla produkten. Där en billig studsmatta kan tillåtas gnissla och vingla lite så ska dessa stå helt still och inte störa grannsämjan.

De studsmattor som är våra absoluta favoriter i det dyrare segmentet kommer från Trampolinspecialisten. Den studsmatta som är bäst i vårt test är studsmattan Orbit Stellar Rund. Det här är en toppklasstudsmatta för cirka 10 000 kronor som även den klarar det mesta, inklusive 180 kilos belastning. Säkerheten är förstklassig liksom kvaliteten. Du kan också räkna med att kunna studsa mycket högre i denna än i de billigare studsmattorna.

orbit stellar studsmattan

bäst i test logotyp

Den studsmatta som är näst bäst i det dyrare segmentet kommer från Salta, där studsmattan First Class sticker ut både pris- och kvalitetsmässigt. För över 18 000 kronor  får du en absolut premiumstudsmatta som klarar det mest. Med en maxbelastning på 180 kilo kan två vuxna personer enkelt hoppa samtidigt och göra de flesta trick. Du hoppar högre med en sådan här, du hoppar mjukare och du hoppar säkrare – men det kostar.

Att köpa en begagnad studsmatta bäst i test

Om du ska köpa en begagnad studsmatta måste du noga tänka dig för innan. Det går att få dem väldigt billigt men du måste vara medveten om att det kan finnas en hel del slitage som är svårt att upptäcka när du köper den. Du har själv ingen kontroll på hur den har vinterförvarats och hur mycket den har använts och slitits. Det kan påverka både säkerheten och hållbarheten hos studsmattan.

Fördelen är givetvis att en begagnad studsmatta är betydligt billigare än att en köpa en ny. Det är en av de mest sålda leksakerna de senaste åren, och i takt med att barn växer upp vill folk bli av med studsmattor som annars tar mycket plats i trädgården. Så det går givetvis att göra en mycket bra affär på en begagnad studsmatta om du hittar rätt säljare. Håll koll på begagnatsajterna på nätet.

Se alltid till att du inte köper något osett utan träffa personen som säljer för att få en uppfattning om det är en trovärdig person. Inspektera säkerhetsnätet och fjädrarna. Säkerställ att de inte är på väg att lossna eller att det finns omfattande slitage på mattan. Om du köper begagnat kan det vara väl värt att satsa på en av de dyrare modellerna eftersom de generellt sett håller högre kvalitet och kommer hålla tills även dina barn tröttnar.

Var ska du köpa sin studsmatta

Eftersom studsmattor blivit så populära kan du köpa dem på otroligt många ställen. Större leksaksaffärer, matvaruaffärer och bensinmackar har vanligtvis ett utbud, oftast med fokus på de lite billigare varianterna. De vanliga varuhusen och outdoor-butikerna säljer också studsmattor som till exempel Jula,  XXL och Decathlon. De butiker som är lite mer dyrare har ofta ett bredare utbud även av dyrare studsmattor. Men de allra bästa måste du ofta köpa online.

Fysiska affärer

Fördelen med en fysisk butik är givetvis att du kan känna och klämma på studsmattan innan du köper den. Det är lättare att få en uppfattning om den verkligen passar dina behov. Du kan också prata med kunnig försäljningspersonal, vilket kan vara en stor fördel för dig som inte är säker på vad du vill ha. Det blir dock svårare att jämföra priser och du är begränsad till det utbud som finns i butiken.

Köpa studsmatta bäst i test online

Att köpa en studsmatta online kan vara ett bra alternativ för dig som gjort din research och vet vad du vill ha. Totalutbudet är givetvis mycket större och du kan ta hjälp av jämförelsesajter som Pricerunner (www.pricerunner.se) för att hitta bästa pris på din modell. För dig som är ute efter en specialstudsmatta för mer akrobatik är ofta nätet det absolut bästa alternativet. Du är heller inte låst till den svenska marknaden. Den onlinebutik som Villanytt rekommenderar är Trampolinspecialisten.se. Lycka till!

Vanliga frågor och svar om studsmattor:

Är dyrare studsmattor alltid bättre?

För det mesta, men inte nödvändigtvis. Gör alltid research innan köp.

Hur vinterförvarar jag min studsmatta?

De flesta studsmattor kan stå ute året om, kolla med tillverkaren.

Måste en studsmatta ha säkerhetsnät?

Ja, alla nya studsmattor måste säljas inklusive ett godkänt säkerhetsnät.

Från vilken ålder kan man hoppa studsmatta?

Från cirka tre års ålder. Ha alltid uppsikt över små barn.

Var kan man köpa en studsmatta?

På mackar, i sportaffärer, i stora varuhus, i leksaksaffärer och online.

Är det värt att köpa en begagnad studsmatta?

Det kan det vara om den är i bra skick

 

orbit luna matta
Orbit Luna från Trampolinspecialisten

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt spabad här.

 

Annons