Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil 25 apr 2024

Vaccinexperten: Därför behöver du vaccin mot TBE

Allt fler blir smittade av TBE, en farlig och obotlig sjukdom som sprids genom fästingbett, där det enda som skyddar är vaccin. Peter Gutniak, verksamhetschef för Vaccin.nu, ger svar på sju vanliga frågor om vaccin och TBE.

Varför ska jag vaccinera mig mot TBE?

– TBE är en underskattad och farlig sjukdom, som dessutom är obotlig. De som får den och överlever, får ofta livsförändrade konsekvenser.

 Är det vanligt att bli smittad med TBE?

– Ny forskning visar att TBE-smitta är mycket vanligare än man tidigare har trott. Många smittas utan att få en allvarlig infektion, men det är ett lotteri vem som drabbas hårt eller milt. Vi vaccinerar många människor idag, ändå ökar antalet. Man räknar med en tredubbling av smittfall på tio år.

Varför ökar TBE?

– Klimatförändringar med varmare temperaturer och färre smällkalla vintrar gynnar fästingens utbredning. En annan orsak kan vara att fler och fler fästingar bär på sjukdomen. Den naturliga evolutionen har också gjort sjukdomen motståndskraftigare mot vaccin, vilket gör ett uppdaterat skydd än viktigare.

Hur smittas man av TBE?

– TBE-smittan överförs direkt vid fästingens första bett. Viruset bor i fästingens spottkörtel och följer med när fästingen sprutar ut bedövningsmedel före ”måltiden”. Därför är det viktigt att ta bort en krypande fästing innan den biter. Fästingen dras till lukten av koldioxid och letar sig fram till tunn hud som knäveck, nacke, navel och skrev.

Vem ska vaccinera sig?

– Fler än man tror! Du behöver inte vara skogsmulle för att tillhöra gruppen som bör vaccinera sig. Det räcker med att du går genom en park eller trädgård. Fästingar finns överallt där det finns gräs, buskar och växtlighet och de finns i hela landet. När det gäller TBE-smitta så är det viktigast för de som bor söder om Hudiksvall.

Hur får jag ett grundskydd?

– En tumregel är att den som är 1–49 år och har ett gott allmäntillstånd ska ta tre doser för att uppnå ett treårigt grundskydd. Motsvarande gäller för åldern 50+ att ta fyra doser, samma sak om man är sjuk. Efter grundskyddet ska du fylla på första gången efter tre år, därefter gäller påfyllnad vart femte år. Du behöver inte vara orolig för att överdosera om du inte minns hur många doser du tagit.

Var kan jag vaccinera mig mot TBE?

– Ett råd är att välja vaccinatör medvetet och noggrant, det är trots allt viktigare än valet av frisör. På våra bussar och mottagningar finns alltid experter som ser till dig som individ, din hälsa och immunförsvar som en helhet. De kan göra en individuell riskbedömning och ge dig rekommendationer kring andra sjukdomar och vacciner.

 Hur tar man bort en fästing?

– Ta en helt vanlig pincett och fäst den runt huden och ryck rakt upp. På så sätt klämmer du inte på fästingens huvud, ben eller mage, men det är viktigt att få med sig allt. Att smeta in med smör eller olja tjänar inget syfte. Då även millimeterstora fästingar kan smitta är det dock allra viktigast att vara vaccinerad.

Text: Eva Rydinger

Annons