Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Livsstil 5 apr 2024

Sjönära parkbana lockar golfare till Eda

De flesta golfentusiaster älskar att spela på natursköna banor, i lummiga miljöer med vy ut mot vatten. Det har fått många att upptäcka Eda Golfklubb, vid Åmotsfors i Värmland. Om du inte redan besökt denna pärla nära den norska gränsen så bjussar vi på en beskrivning.

Även du som tidigare spelat på Eda Gk kommer säkerligen att upptäcka en del nyheter. Exempelvis den nya korthålsbanan med nio hål, en uppgraderad driving range och nya toaletter. Men för att förmedla en rättvis bild av den populära 18-hålsbana så tar vi hjälp av ban- och klubbchefen Fredrik Karlsson.

  – Det är en park- och skogsbana med sextio meters höjdskillnader, och det gör den mycket upplevelserik, jämfört med plattare banor. Eftersom banan ligger på en udde, så är vattnet alltid närvarande, särskild den senare halvan av banan. Vattnet har också en riktig huvudroll vid hål 17, där man kan välja att slå 140 meter över vattenspegeln, eller spela den längre vägen runt vattnet. Variationen ger mycket spänning och utmaningar, här på Eda Gk, berättar Fredrik.

 Härliga ställen för pauser

Komfort och möjligheter till sköna pauser mellan hålen, är också uppskattat på Eda Gk. Fredrik ger oss några exempel:

    -Ja, det är så vackert att vara ute vid hål 16 och 17, långt ut på udden, när det är kvällssol. Där finns en grillplats som är härlig att sitta och pausa vid, med medhavd grillmat. Och banan är ritad så att man alltid har ganska nära till klubbhuset, vilket är skönt om man ska spela hela banan. En annan uppskattad bekvämlighet är att spelare sällan behöver köa eller vänta för att komma ut.

Med bara 20 minuters väg till norska gränsen så har Eda Gk blivit mycket populär bland golfälskare från vårt nordvästra grannland. Det intygas av Fredrik:

   – Visst träffar man alltid trevliga norrmän ute på banan, i restaurangen och vår populära golfshop. Men lugnet, naturen och det vackra läget lockar golfare till ”vilda, vackra Norresund” från många håll.

Boende och paket

Fredrik har ett tips till läsare som ska på utflykt eller semester med golfbagen:

   -Hos Eda Gk kan man hyra de trevliga lägenheterna i herrgårdsannexen. Då bor man skönt intill banan. Eller så väljer man ett av de prisvärda vandrarhemsrummen, som också ligger inom området.

Om man åker på golfutflykt i grupp, som kamratgäng eller samsemestrande familjer, så blir det särskilt smidigt att välja ett golfpaket med greenfee, boende och måltider.

Text: Tom Swales

Annons