Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 27 apr 2024

Svensk konst populärt i inredning

Bildkonst av de populäraste nutida konstnärerna har en självklar plats i hem, kontor, hotell och restauranger. Och det finns konkreta skäl till att många hellre investerar i svenska samtidslitografier, än utländska. Jonas Wass, på nätbaserade konsthandeln Wass Konst, berättar mer.

Jonas Wass förklarar att människor vill känna en äkthet när de köper konst. Man vill vara trygg i att limiterade upplagor verkligen är begränsade och att varje enskild bild är numrerad, kontrollerad och signerad av konstnären själv.

-Ja, och vi på Wass Konst har ju direktkontakt med konstnärerna eller deras förläggare, så vi kan intyga sådant. Den tilliten är svagare för en del utländska bildserier som dyker upp i mängder, och där signaturen ibland bara är stämplad eller tryckt. De kanske säljs som limiterade, men med ytterst små ändringar framställas ännu fler upplagor. Då försvinner den unika kopplingen till verket, som bara blir en massprodukt. Därför ger svensk originalgrafik en större och personligare känsla i hemmet.

Ram för både verket och rummet

En annan skillnad på att inreda med massproducerade tavlor från varuhus jämfört med originalbilder, är inramningen. Jonas på Wass Konst:

– Ramarna i varuhusen är ju inte skräddarsydda för just din älskade bild, ditt hem eller din smak. Därför samarbetar vi med de bästa ramverkstäderna i olika städer, dit vi kan skicka kundens valda bild. Där kan kunden då välja och få goda råd. Ramproffs kan verkligen ta fram den optimala upplevelsen av en bild, med rätt glas, passepartout och eventuell anpassning till din inredning.

Billgren, Lang, Wickström med fler

Villanytt bläddrar bland de handplockade svenska verken på Wasskonst.se och noterar att sajten har bra sökfunktioner och tydliga bildvisningar. Vi fascineras av bredden i genrer och stilar, för allas smaker och preferenser. Bland konstnärerna hittar vi exempelvis populära Marika Lang vars bilder utstrålar glädje och lekfullhet. Den som söker mer oväntade motiv fastnar kanske för Martin Wickströms eklektiska målningar i skarpa kontraster och fotografisk stil. Ernst Billgrens bilder är också mycket älskade. Inte minst för hans fascinerade kompositioner och motiv som ofta innehåller spännande budskap och frågor.

-Många väljer bilder av konstnärer som de blivit särskilt intresserade av. Sverige är ju relativt litet, så chansen är ganska stor att man möter en viss konstnär eller dennes verk i TV, inredningsmagasin, sociala medier och utställningar.

I inredningsvärlden kan man tydligt se att många hänger två eller tre tavlor av samma konstnär i ett rum, ofta med samma typ av ram, som ett tema för stämningen i rummet.

Text: Tom Swales

Annons