Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Livsstil | Okategoriserade 22 okt 2023

Rollspel fyller rum och själ med äventyr

Rollspel har haft stor personlig betydelse för Daniel Lehto, skaparen bakom bland andra Sagospelet Äventyr och Sagospelet Skräck. Att mötas över ett köksbord och lösa problem tillsammans, ger hemmet en själ och barnen en inre trygghet.

Att bygga ett hus är en sak. Att skapa ett hem är ett annat. Så vad är ett hem? Daniel Lehto har en tanke: Ett hem är när både små och stora människor samlas kring köksbordet, känner sig fria i sig själva, låter fantasin ta över och vågar känna tillit.

– I rollspelens värld är ingen förlorare. Här möts alla på samma villkor och samarbetar tillsammans. Levande, muntlig litteratur – det finns få kulturella upplägg som slår det!

Sagospelet Äventyr

På frågan vad ett rollspel egentligen är berättar Daniel att det i grunden är en bok med text och bilder som beskriver ett äventyr. En spelledare läser igenom regler och scenarier, presenterar äventyret och vad som har hänt. Därifrån får rollspelarna ta berättelsen vidare åt något håll och bygga ut äventyret tillsammans. Det finns många olika scenarier vilket skapar nya utmaningar varje gång.

– Spelledaren agerar berättarröst. Men man berättar historier tillsammans, allt utspelas i fantasin. Det är lite som att läsa en bok men du är själv huvudperson. Tillsammans med sina vänner löser man problemet, berättar Daniel.

Rollspel närmar sig tunga frågor

Levande litteratur ligger Daniel varmt om hjärtat. Inom företaget finns spel inom områden som till exempel science fiction, skräck, historia och nutid. Ibland finns det i botten ett tyngre ämne som utanförskap, självmord och alkoholism.

– Barn kommer ofta till en punkt när man inte får leka längre. Rollspelet löser detta, det är en social och problemlösande aktivitet. I många teman har jag utgått från min egen uppväxt som var ganska karg och hård på den tiden. Jag var utsatt för mobbing, och erfarenheten har jag använt mig av i Sagospelet Skräck. Man ska inte backa för tunga ämnen när det gäller barn. Men jag ger även verktyg hur man kan hantera och prata om det, till exempel diskussionsfrågor, säger Daniel.

Spel för både barn och vuxna

När Daniel tog fram det första rollspelet var målgruppen nyblivna föräldrar som spelat när de var barn. Nu har dessa blivit äldre och spelar fortfarande. Därför finns både vuxen- och barnspel.

– Barnen är på en gång inne i tankesättet med rollspel. Men vuxna är lite avvaktande innan de greppar hur det går till. Men en mamma hörde av sig, hon hade köpt spelet till sina barn som inte nappade. Nu spelar hon istället själv med sin man och vuxna kompisar. Och själv är jag också ett levande bevis på en vuxen rollspelare, jag spelar fortfarande med de som jag växte upp med för 40 år sedan! avslutar Daniel Lehto.

Text: Eva Rydinger

Annons