Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur 4 jul 2019

Levande porträtt på gränsen till fotografi

Array

På håll ser det faktiskt ut som ett vackert fotografi, föreställande det lilla barnet, favorithunden eller hela familjen härligt samlad i vardagsrummet. Men går du närmare, ser du de mjuka och känsliga penseldragen i akryl som utgör ett helt fantastiskt konstnärligt porträtt. Beställare står i kö för att få just sitt fotografi avbildat av konstnären Gabriella Norum. För henne har konsten kommit som ett kall. 

Gabriella, som är autodidakt, har målat sedan barnsben. Till Stockholm kom hon i tjugoårsåldern, inflyttad från Dalsland, och började måla på nätterna medan hon arbetade på en praktikplats om dagarna. Beställningsuppdragen var bl a hundar, som ägdes av förnäma Östermalmsdamer eller unga ambitiösa lumpenkillar som låg vid K1 och ville få sitt porträtt, av sig själv i uniform, avmålat. Vid den här tiden blev det aldrig att hon kom längre med konsten. Istället halkade hon in i mediabranschen och arbetade kvar där i många år. Men branschen är tuff, och för ungefär fem år blev hon utbränd. Under återhämtningen, och efter samtal med en terapeut, insåg Gabriella att måla på heltid var det hon måste få ägna sig åt. 

– Jag har ju förstått att inte är helt ovanligt att vi som så småningom känner att vi vill ägna oss åt konsten har fått en snyting på något sätt för att fatta: det är ju det här som jag ska göra! Och nu har jag målat på heltid i drygt  tre år, säger Gabriella. 

Gabriella målar mest i akryl och är noga med att skissa upp mycket detaljerat för att få fram djupet och formerna. Hon jämför det med att skulptera, fast med pensel och färger, så att det man får fram nästan känns tredimensionellt. 

När hon målar porträtt är hon mån om att få fram personlighet, såväl som djup och ett bra ljus i bilderna. Därför kan hon ibland också vara behjälplig som fotograf och vill också  gärna träffa personen som ska avbildas. För att skapa ett så träffsäkert och starkt porträtt som möjligt, är det värdefullt att bilda sig en egen uppfattning och få en känsla av den som ska avporträtteras.

– Är det en busig tjej det här, eller är det en stillsam introvert liten kille? Det vill man ju få fram. Jag brukar skicka över det jag skissat, och därefter bilder på målningen i dess olika faser under processens gång, så kunden hålls uppdaterad och har möjlighet att tycka till. Det gör att det blir ett ganska intimt projekt, säger Gabriella. 

Just nu har Gabriella en fulltecknad arbetskalender, men drömmer om en samlingsutställning där hon får möjlighet att ställa ut några av de målningar hon gjort. Hon tycker att det är en ynnest att få måla och fascineras av själva avbildandet – att få ett motiv att kännas levande genom att mejsla fram det med pensel och färg, oavsett om det handlar om människor, en stadsvy, en båt, en hund eller vad det nu kan vara. 

– Det är viktigt för mig, att de som beställer en målning känner att den uppfattning de har om motivet återges i den färdiga bilden: Ja, men där är hon eller han ju! Det är den meningen jag väntar på och då vet jag att jag är färdig, avslutar Gabriella.  

Instagram: @norumgabriella

Text: Linda Johansson 

Annons