Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Kultur | Livsstil 7 mar 2024

Abstrakta original ger hemmet personlighet

Med unika målningar kan man ge hemmet en speciell och personlig känsla som inte finns hos andra. Men, unika original hittar du inte på de stora kedjorna och varuhusen - utan i ateljéer och gallerier. Vi besöker Galleri P i Linköping, som är showroom för konstnärerna Elin Palmgren och Linda Pettersson.

Abstrakt måleri är mycket omtyckt bland hem- och inredningsintresserade, och det förstår man när man möter Elins och Lindas bilder. De icke-figurativa och färgstarka motiven är vidöppna för fri tolkning, vilket gör att många kan spegla sina egna känslor i verken. Det gör också att de passar i många hem, interiörer, kontor, kaféer och hotell.

– Ja, instämmer Elin Palmgren. De som hänger mina tavlor i sina hem gillar att de utstrålar lugn och harmoni. Det beror nog på att jag ofta väljer ganska dova färger, som övergår i varandra på ett mjukt och flytande sätt. Betraktarna vilar sina ögon i bilden, där det sällan finns något explosivt. Men där finns mycket liv som varierar när ljuset, från olika vinklar och ljuskällor, faller på färgerna som har olika grader av glans. Det är sådant som man bara upplever när man står framför målningarna i verkligheten. Och det överraskar ofta betraktare på ett positivt vis, om de först bara sett målningen på gallerip.se eller våra instagramkonton.

Något som också gör Elin Palmgrens tavlor rogivande är de långa, vågräta svepningarna, som skiftar färg på en lodrät skala. Likt dimmiga landskap tonar bilderna mjukt från botten, förbi horisonten och upp mot en ljusare höjd.

Från lugnet till energin

Tavlorna av Linda Pettersson är lysande bevis på att abstrakt och icke-figurativt måleri också kan vara lekfullt, intensivt och färgstarkt. Man kan lätt föreställa sig Lindas bilder i moderna hem och kontorsmiljöer där man vill ha attityd och starkt energi. Men styrkan tar inte över, i synnerhet inte om man ger målningarna lagom med luft och distans runtom, på väggen.

-Många som inreder med mina tavlor, låter dem ofta få mycket plats och sätta känslan för hela rummet. Formaten är stora, ofta 100 gånger 120 centimeter, men även upp till 150. Man blir omfamnad av motiven, och man upplever dem även på avstånd, berättar Linda.

Hennes bilder uppfattas som mer detaljerade, men abstraktionen gör att man inte kan urskilja något specifikt, utan snarare en känsla. Lite som att kisa med ögonen och blicka mot ett blomsterfält. Bilderna är arbetade mer punktvis och stöpplade, än i svepande drag.

Intuitivt skapade bilder

Den som söker konst för att inreda sitt hem eller kontor har turen att kunna hitta båda grenarna av en konstgenre, hos Galleri P. Både Linda Pettersson och Elin Palmgren arbetar fram sina verk intuitiv, på ren känsla utan planering eller förskisser. Humöret, tillfälliga intryck och lusten styr vad som blir bildens första färg och hur den placeras på duken. Den starten inspirerar dem att ta nästa steg i sina respektive bildskapanden.

Text: Tom Swales

Annons