Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 31 mar 2024

Så förevigar du din fyrfota vän

Ett äkta, handmålat porträtt av en älskad fyrfota vän kan bli ett vackert minne och en uppskattad gåva men också en snygg inredningsdetalj. Konstnären Tereze Andrén berättar om hur du kan få en tavla av ditt husdjur precis som du vill ha den.

Vi står nära våra djur. De betyder mycket för oss. De är med oss i vått och torrt och vi med dem. En hund eller en katt är ofta som en extra familjemedlem. Relationen mellan människa och häst kan även den ha ett djup som är svår för en utomstående att förstå. Ett sätt att nå ytterligare glädje med ditt kära husdjur och ett tidlöst minne för nuet och framtiden är genom ett porträtt.

Varje porträtt blir unikt

Du kan beställa en tavla av ditt husdjur och få den i den storlek och med det motiv du önskar, du kan även välja vilken teknik den ska målas i. Och ditt husdjur behöver inte sitta eller stå modell i timmar i en ateljé.

– Det går jättebra att mejla några foton, bara de är fokuserade och visar ögonen på till exempel hunden. Själv vill jag också att ägarna berättar för mig om sina djur så att jag får ett intryck av deras personlighet. Våra djur har ju så olika utstrålning och kan betyda så olika saker för olika människor, säger Tereze Andrén, konstnär i Värmland med djurporträtt och fantasifulla naturmotiv som specialitet.

Tereze djurporträtt kan ha väldigt olika utseende, stämning, färgsättning och gestaltning. Hur resultatet blir beror på känslan hon får för husdjuret och på beställarens önskemål.

– Jag vill alltid att djuret i porträttet ska interagera med betraktaren. En målning kan förmedla liv på ett sätt som ett foto inte kan. Varje tavla blir på så sätt unik, och blir en kombination av den känsla jag får och vad du själv har för tankar, ibland kan det vara en så enkel sak som att bakgrundsfärgen ska passa med inredningen i ett visst rum.

Fotografiskt eller penseldrag

Olika konstnärer arbetar med olika tekniker, Tereze Andrén för sin del framför allt med tre olika: Akryl, färgpennor och en blandteknik med tusch och akvarell.

– Porträtt med färgpennor blir ofta mer detaljrika och fotografiskt lika, de tar också längst tid att göra. Med akrylfärg blir det mer struktur och bearbetat på ett annat sätt, du kan se penseldragen, medan blandtekniken kan bli mer flytande i formen och lite experimentell. Men det är väldigt olika, berättar Tereze.

En mindre tavla invid sängen i sovrummet, en större målning på central plats i vardagsrummet eller något däremellan – det bestämmer du själv.

Text: Tobias Christoffersson

Annons