Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 20 jun 2024

Motorikoner på väg en frihet på väggen

Bilar måste inte stå i garage, de kan hänga på väggen också. Konstnären Stephan Söderholm berättar för Villanytts läsare om konstverk som väcker både nostalgi och frihetslängtan.

Stephan Söderholms erfarenheter som racerförare är begränsade men hans konstverk vittnar om ett hängivet intresse för bilar. Från konstruktionsritningar blev han designer med konstintresset som hobby. Idag målar han på heltid och hämtar inspiration från bilvärlden.

– Allt började på 50-talet med mina föräldrars bil som tog oss ut på vägarna. Det var en frihetssymbol för oss och det tror jag att det är idag också för många.

Detaljer för närvaro

Hjulen på tvären i kurvan. Bilar som får sladd. Det ryker från framhjulet. För Stephan är det viktigt att få fram de små detaljerna som han oftast tolkar i akrylfärg, nästan alltid med delade komplementfärger i klara färger och kontraster.

– Bilar från 50-, 60- och 70-talet är de som är mest fascinerande att porträttera med egenskaper som jag försöka tolka in i bilden. Många imponeras av mitt blänk och de små detaljerna som lyfter ögonblick och frihetskänslan ute på vägen.

Tavlor som avbildar en ögonsten

Många av Stephans konstköpare har hittat honom på Motorikoner.com. De lockas av färgexplosionen och bilarnas ikoniska lackfärger. De färgstarka verken tar för sig i rummet och gör sig bäst om de får fokus på en plats i hemmets hjärta. Inte allt för sällan avbildar han konstköparens ögonsten.

– Många gånger är mina köpare är ett gäng som samlar ihop till en bilintresserad jubilar. De skickar en bild på en specifik bil, plats och miljö och jag går vidare med att söka på nätet för att hitta den rätta färgen och de rätta detaljerna, berättar Stephan.

Ikoniska sportvagnar med själ

Det är ofta engelska, italienska, tyska och japanska sportvagnar som tar plats på duken när Stephan lyfter penseln, och bilar som Lamborghini, Ferrari och Maserati ligger Stephan varmast om hjärtat. Men han berättar också om Ford Taunus från -63 som egentligen är en tråkig skräpbil men samtidigt en designikon som gör sig bra på både duk och vägg.

– Elbilar är inte så spännande, utan ganska likformiga och lika tråkiga som en tvättmaskin. Den modernaste bil jag har målat är en Ford GT från 2017. Men den har mycket karaktär och en historisk bakgrund som bygger på ett original från 60-talet. I rätt sammanhang och med rätt perspektiv är bilar alltid fascinerande! avslutar Stephan Söderholm.

Text: Eva Rydinger

Annons