Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Kultur | Livsstil 24 jan 2023

Lekfulla skulpturer av knutar ger liv i inredningen

Det uppstår något speciellt när karaktärsfulla och oväntade objekt tar plats i rummet. Villanytt tittar på de skulpterade knutarna och spiralerna som blivit ett signum för konstnären Tove Tengå.

De skruvade formerna och de uppenbart handbyggda ytstrukturerna tillför mycket lekfullhet i interiörer. Just knuten och spiralen är två former som Tove Tengå ger liv i sitt skulpterande. Genom att glasyrmåla dem i tydligt grafikliknande prickar och ränder så får de också något busig över sig.

-I början så förknippade jag knuten med svårlösta problem, likt sägnen om den gordiska knuten. Men sen så blev knuten mer ett uttryck för sammanhållning och starka relationer. Som mellan mig och mitt barn, till exempel. Men egentligen så är det bara en spännande form för mig att jobba med, att betrakta eller smycka sitt hem med.

Lite respektlöst kan man säga att det finns något naivt i skulpturerna och vaserna, och dess inexakta form och ojämna ytor. Men, det är där som charmen uppstår, och känslan av det genuint handgjorda. Hon låter gärna avtrycken efter händernas arbete bli en del av uttrycket.

Från enfärgade till mosaikmönstrade

Att Tove Tengå inspirerats av illustratörer och grafik märks både i skulpturernas former och mönster. En del av verken känns som tagna ur tecknade seriestrippar, samtidigt som det är uppenbart hur mycket arbete som ligger bakom dem. Villanytt fascineras av ytornas variationsrikedom – från enfärgade, via tvåfärgade geometriska mönster, till mosaikmönstrade. Tove har utvecklat och varierat knuten och spiralen sedan 2016, då hon gick ut från konstfack. Villanytt frågar vilka kommentarer som skulpturerna och vaserna får från följare, utställningsbesökare och köpare?

– Det är väldigt olika. Somliga upplever att mina objekt utstrålar mod eller styrka, men även modernitet och leklust.

Känsligt bygge, men starkt resultat

Tove Tengås skulpturer ser massiva ut, men är faktiskt ihåliga. De byggs upp för hand, ett stycke lera efter det andra.

-För att leran ska kunna bära upp skulpturens tyngd måste jag ha noggrann koll på konstruktionen, och låta den vila emellanåt. För det finns inga armerande nät eller pinnar som stödjer upp den. Men när de bränts och är klara så är de starka och stabila. Alla är välkomna att se mer om skulpturerna och utställningar på hemsidan och Instagram. Det är bara att söka på mitt namn.

Text: Tom Swales

Annons