Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Livsstil 6 sep 2023

Karpen håller dammen öppen

Vattendammar tillför sköna upplevelser och värdefulla nyttor i trädgårdar, parker och på golfbanor. Men det kan vara en hård kamp att hindra vattnen från att växa igen. Därför väljer många att plantera in karpar som med stor aptit betar av vegetationen. Jonas Jonsson på Aneboda Fiskodling berättar mer om de trivsamma och simmande medarbetarna.

En vattenspegel är inte bara hänförande för människor. Den lockar vackra sländor, sjungande grodor, värdefulla insekter, spännande fåglar och skogens alla törstiga djur. Samtidigt kan vattnet vara en nödvändighet för markdränering och bevattning. Att många tomt- och markägare gärna planterar ut just gräskarp beror på att det är den enda enbart växtätande art som kan leva på våra breddgrader. Och de är effektiva, förklarar Jonas:

-Ja, och eftersom växterna innehåller så lite energi, så behöver gräskarparna äta väldigt mycket – ibland lika mycket som sin egen vikt dagligen. Om man låter sätta i rätt mängd karpar så håller de växtligheten på en önskad och balanserad nivå. Samtidigt så stärks ekosystemet, eftersom karparna medför ett bättre näringskretslopp. Men de är ju också väldigt vackra och intressanta att betrakta, samtidigt som de är ganska oskygga i park- och trädgårdsdammar.

Arter, syften och egenskaper

Beroende på syftet så kan tomt- och markägare välja olika karp-arter, med olika egenskaper:

-För trädgårds- eller parkdammar, där man vill ha vackra fiskar med lite exotisk känsla, så är praktkarpar populära. De äter främst insekter och klarar låga syrehalter, vilket det ofta är i små året-runt-dammar. Praktkarp är en färgrik, ofta guldgul, variant av spegelkarpen.

Den vanliga spegelkarpen har blivit en populär sportfisk, eftersom den kan bjuda på riktiga fajter när den uppnått tio-tjugo kilo.

-Eftersom Aneboda Fiskodling har satt ut fiskar svenska vatten i snart 120 år, så har vi god kunskap om hur bra våra karpar har utvecklats i kundernas vatten. Vilken art och mängd som passar, eller om vattnet är lämpligt, avgör vi alltid innan fiskarna sätts ut.

Predatorer sällan ett problem

En del tomt- och markägare oroar sig för att hägrar och gäddor skulle kunna fånga de köpta och utsläppta karparna.

-Vi sätter oftast ut karparna när de är två år gamla och uppemot 30 cm stora. Och det är ett för stort byte för häger. Även för gäddorna av den storleken som lever i de mindre vattnen som riskerar igenväxt.

Eftersom karpar kan bli mycket gamla så är det en prisvärd investering, berättar Jonas:

-I privata småvatten blir de oftast omkring tio år, men i större dammar även uppemot tjugo år. Och det finns individer som blivit närmare femtio år. De betar som mest upp till åtta-tio års ålder, och även om aptiten sen sjunker sakta så betar de av växtlighet under hela livet.

Text: Tom Swales

Annons