Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Trygga leveranser Trygga leveranser
Bra kundservice Bra kundservice
Kultur | Livsstil 24 jun 2021

Japandi – japansk elegans tillsammans med skandinavisk minimalis

Allt fler av oss söker enkelhet och lugn i våra liv och i det vi omger oss med.
– 
Det är attribut vi kan inspireras av från den japanska kulturen vilken präglas av strävan efter harmoni och enkelhet, säger Niclas Juhlin japanfantast på Hinoki, specialiserad på japansk inredning.

En av årets stora inredningstrender är japandi – en elegant och avskalad stil influerad av både japansk och skandinavisk design. 2021 är året du ska inreda hållbart och harmoniskt med naturmaterial och funktionella detaljer, enligt Niclas. Något som han och Jonas Raneryd Imaizumi tog fasta på då de startade Hinoki.

Låt tingen fylla en funktion

I tiden ligger att inte ha grejer för att bara ”ha” dem och japandi kan sannolikt delvis ses som en motreaktion till den konsumtionshets som verkat under många år.
– Japansk tidlös design och minimalism sätter tonen med filosofin om att låta det som känns värdefullt för dig ta plats samtidigt som du gör dig av med ”bråte”. Både jag och Jonas har fastnat för Japandi och ser också att efterfrågan är stor. Vi behöver omge oss med lugn och vackra men funktionella ting. Japandi är avskalat men definitivt inte tråkigt.

För att illustrera det funktionella i inredningen berättar Niclas om en särskild badmatta Hinoki säljer.
– Det är en behaglig stenmatta av ett absorberande leraliknande naturmaterial som gör att dina fötter torkar på ett ögonblick när du kliver ur duschen eller badet. På så vis undviker du blöta golv.

Naturmaterial för harmoni

Att skapa en oas runt dig för att känna harmoni tycker Niclas är viktigt.

– Det gör du enkelt genom att göra medvetna val och välja handgjorda inredningsdetaljer av hög kvalitet i material som är hållbara över tid och också skapar en särskild känsla.

Trä, lera, keramik, linne, ull och papper är exempel på naturliga material som är vanligt förekommande i japandi, och bakom varje produkt ligger gediget hantverk.
– Känslan av att äta med handgjorda ätpinnar är en helt annan än att äta med de engångspinnar du får när du köper asiatisk take away. Våra ätpinnar är handgjorda och lackade fem gånger, med sju till tio dagars mellanrum. Bakom varje ätpinne ligger mycket hantverk. Har du väl upptäckt känslan med hantverk skapat av naturmaterial i ditt hem vill du inte vara utan den.

Text:Jessica Roos Rahmquist

Japandi – så inreder du

 1. Trädetaljer
  – Välj inredning i trä
 2. Svarta toner
  – Svarta detaljer passar fint till mörkt trä
 3. Skandinaviska designklassiker
  – Plocka in skandinaviska designklassiker i inredning och möbler
 4. Statementmöbler & detaljer
  – Återhållsamhet genom få, funktionella, utvalda detaljer och möbler
 5. Låga möbler
  – Det kanske enklaste sättet att inreda med japandi är styla ditt hem med låga möbler vilket kan ge små rum en känsla av att vara större

Annons