Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Djur | Livsstil 29 maj 2019

Hundens expertnäsa

Array

Hundens oerhört känsliga näsa kan vi människor använda oss av till mycket. Susanne Kihl är utbildad i det mesta som har med hundar att göra och har mångårig erfarenhet av att utbilda olika typer av tjänstehundar såsom sprängämneshundar, minhundar och vägglushundar, men även ledarhundar för synskadade.Hon arbetar operativt med vägglussök och har uppdrag både hos företag och privat personer.

Vägglössen har kommit tillbaka till oss i Sverige. Det handlar inte om hygien eller trångboddhet utan snarare om att vi reser mer idag och har kontakt med fler människor som finns över hela världen. Vi handlar också mer på Blocket och i second hand.

Vägglusen som egentligen är en skinnbagge har fem olika stadier och kan flytta in i slott och koja, och det spelar ingen roll om det är lägenhet, villa, dagis, hemtjänst eller lyxhotell. Den överlever upp till 1½ år utan mat och kan ligga och vänta tills nästa värddjur, människan, flyttar in och det är vårt blod som vägglössen behöver ha för att föröka sig, den suger alltså blod från oss, gärna när vi somnat och ligger stilla. Det är vår utandningsluft, koldioxiden som den drar sig mot.

Jag har ett oberoende företag, vilket innebär att jag tar uppdrag från olika aktörer och privat personer. Mina hundar är utbildade att söka efter feromonet som vägglössen utsöndrar i alla sina stadier, berättar Susanne Kihl, ägare av Kihls hundägarservice.–Men det är viktigt att förstå att hundarna inte är lösningen för att få bort vägglössen utan en hjälp att hitta dem. Hunden kan användas före man flyttar in, efter en sanering och när man misstänker att de finns, säger hon.

Hunden är ett bra hjälpmedel som vi kan ha stor nytta av inom olika sökområden när det gäller samhällsnytta, men det krävs att hunden man ska utbilda har rätt egenskaper för uppgiften och att man själv som dressör besitter kunskap att kunna utbilda hunden mot det uppsatta målet för att man ska kunna arbeta professionellt med hunden.

– Det kan vara en god idé att man gör ett vägglussök med hund innan man köper sin villa eller lägenhet för dyra pengar, för vad händer om man upptäcker att den villa man nyss köpt och flyttat in i har ett vägglusangrepp? Går det som dolda fel och vems försäkring täcker detta med sanering etc, säger Susanne?

Text: Sabine von Borgstede

Annons