Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur 16 sep 2019

Abstrakt konst med spännande figurativa former

Array

Måleriet har kommit att bli ett nödvändigt sätt att uttrycka sig på för konstnären Anna Dagerud. Hon målar spontant, utan tanke på vad resultatet ska bli och det är ofta en känsla som kommer inifrån som leder henne vidare. Det sinnliga och skapandet får ta plats och utmanar henne till kreativa lösningar. Hon arbetar mest i akryl då hon gärna målar lager på lager men även i tusch och gärna med blandteknik. Hennes grundtanke består i att intuitivt och nyfiket utforska bildens kärna och komposition där färg och form möts.

Hon är född och uppvuxen i Örebro men bor sedan 40 år tillbaka i Göteborg i Majorna, ett stenkast från Klippans kulturreservat och Röda sten.

-Genom att bo just där känns det som om jag kommit hem, säger Anna. Hon berättar för oss på Villanytt att hon är gift med Christer och tillsammans har de tre vuxna barn. Hon är utbildad socionom och har under många år arbetat som kurator, senast i palliativ vård och på hospice. Anna är även certifierad instruktör i Mindfulness. Alltsedan barnsben har hon haft ett stort behov av att uttrycka sig kreativt. Hon har sytt kläder, stickat, virkat, broderat, tillverkat smycken och målat möbler på gammalt vis och även varit en frekvent besökare av Konstrundani Österlen. Hon visste att hennes konstintresse var väckt men trodde aldrig att hon skulle börja måla. Men så hände något.

-Jag provade på healing och fick där veta att jag skulle börja måla. Förvånad lade jag det åt sidan tills jag några månader senare, vid ett besök hos konstnären Sofia Ocaña på Majornas konstrunda, såg en inbjudan om en målarkurs. Utan att tänka vidare på det anmälde jag mig till kursen.  Jag började hösten 2012 på konstkursen och det var helt fantastiskt, men givetvis ovant och svårt till en början. Men att under åren utveckla mitt skapande har givit mig så mycket. Dessutom en djup vänskap med målarvänner. Vi träffas fortfarande och målar tillsammans, berättar hon.

Varje sommar sedan starten har hon varit på Österlen och målat i grupp i en vecka. I år blev det Blekinge. Anna känner att det är underbart att leva i en konstbubbla och bara förutsättningslöst få hänge sig åt färgerna och skapandet. Hon har haft både egna utställningar och tillsammans med andra och hennes skapande är nyfiket och intuitivt, i grunden abstrakt och med inslag av figurativa element. Hon är även medlem i konstnärskollektivet Bauta, på Hisingen, i Göteborg.

-Jag attraheras av former, färgkombinationer, ytor och kontraster; stort kontra smått, ljus kontra mörker. Det sista året har jag även hängivit mig åt fritt broderi och jag har målat med nål och tråd istället för med färg och pensel. Min inspiration får jag av naturen, mänskliga möten, stämningar, musik och relationer. Det är min förhoppning att med min konst inspirera betraktaren att göra sina egna tolkningar av mitt måleri, avslutar Anna.

[email protected]

Instagram: deconna.art

Annons