Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 11 sep 2023

Varsamt med vikt vid detaljerna

När du ska renovera ett äldre hus: Gå varsamt fram, var noga med de tidstypiska detaljerna och ta gärna hjälp av platsbyggda lösningar gjorda just för ditt hus. De tipsen och några till ger Artur Szynszecki på byggföretaget L&A Fantastic Renovering.

Att väcka ett gammalt hus till nytt liv är en av de vanligaste renoveringsdrömmarna – och en av de svåraste att förverkliga. Att återskapa en äldre bostads forna glans, att ta vara på tidstypiska detaljer eller kanske ta fram dem igen efter tidigare, möjligen oaktsamma ombyggnader och förändringar. Blir resultatet lyckat har du inte bara fått ett fantastiskt, på en gång nytt och gammalt hem – du har gjort en kulturgärning.

Var noga med detaljerna

Artur Szynszecki driver L&A Fantastic Renovering, ett byggentreprenörsföretag verksamt i Stockholmsområdet med stor erfarenhet av att renovera äldre hus, inte minst ute i skärgården. Här tipsar Artur om några saker att tänka på.

– Mitt första råd är en förutsättning för alla andra råd jag kan ge: Anlita hantverkare som verkligen kan och har erfarenhet av att renovera just äldre hus. Ta referenser, titta på tidigare projekt: Är de gjorda kunnigt, varsamt, respektfullt och med själ och känsla för huset? säger Artur.

Han betonar att under renoveringen av ett äldre hus är varje detalj viktig för att behålla eller återskapa rätt tidskänsla.

– Det räcker med ett nytt material på fel ställe så störs det övergripande intrycket. Det är värt att gå den extra milen för att hitta till exempel helt rätt trä eller använda en viss typ av linoljefärg till målningen. Vi gör det alltid även om det inte alltid är så lätt: Jag minns till exempel ett projekt där vi efter mycket letande hittade ett sågverk i Norrland som ännu använder en äldre typ av sågklinga som kunde ge virket precis den struktur som behövdes.

Anpassa unikt med platsbyggt

Ett annat råd från Artur Szynszecki ger är att anlita ett företag som också kan skapa platsbyggda möbler och inredningsdetaljer.

– Udda vinklar och vrår och planlösningar som går utanför standardramarna är vanligt i äldre hus. Då är platsbyggda detaljer ett perfekt sätt inte bara att få plats och optimera användningen av en yta eller ett utrymme – utan också ett sätt att få något nytt att varsamt smälta in med det gamla, säger Artur.

Exempel på platsbyggda lösningar kan vara allt från kökshyllor och vinkyl till bokhyllor och garderober.

– Som totalentreprenörer samarbetar vi också med formgivare, och utifrån kundens idéer och inspiration kan vi ta fram unika lösningar som både fyller behovet och passar in.

Text: Tobias Christoffersson

Annons