Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Pool/Spabad 28 apr 2024

Tänk efter före så kan du simma lugnt

Funderar du på att skaffa en svalkande pool till trädgården? Härligt! Men som med de flesta byggprojekt finns det en hel del att tänka på innan man sätter igång. Här är några tips inför för poolbygget.

Marknaden är full av olika typer av poolstommar och byggsystem som varierar enormt i pris, kvalitet, byggnationstid och vilken kompetens som krävs för att utföra monteringen.

– De mest populära poolstommarna idag är stålväggspool, thermoblockspool och glasfiberpool, säger Markus Johansson, säljare på Österlens Poolcenter AB.

– En stålväggspool är den variant som är mest anpassad för gör-det-själv-byggaren och är ett väldigt prisvärt alternativ om man ändå vill ha en riktig pool i sin trädgård, menar Markus.

De kommer i enkla byggsatser där en tunnare plåt fästs i en bottenlist och utgör poolväggen och en liner hängs upp på insidan.

– En stålväggspool kan monteras nedgrävd, delvis nedgrävd eller helt ovan mark och finns i många olika former och storlekar. En nackdel är dock det är att det inte går att ha en trappa i poolen. Den har inte heller samma livslängd som de dyrare stommarna på marknaden.

En glasfiberpool kommer relativt färdigbyggd, något som gör att den är enkel att montera och snabbt kan bli klar för användning. Den kostar dock mer just för att mycket görs klart i fabriken. Kvaliteten på olika märken varierar dock kraftigt, så här ska man var noga med vilken glasfiberpool man väljer, varnar Markus.

–Glasfiberpooler kräver också mycket markarbete i form av dränering och återfyllnadsmaterial eftersom en glasfiberpool i regel inte är självbärande. Men gör man det rätt så har man en pool som kommer att hålla länge.

Blockpoolen växer snabbast

Thermoblockspoolen är den variant som växer mest i branschen just nu, mycket tack vare att den är flexibel i form och storlek, och både kan grävas ner eller stå på marken.

– Det är vårt vanligaste modell sen flera år tillbaka. Man får en väldigt bra pool för pengarna helt enkelt!

Poolstommen byggs upp av frigolitblock på en gjuten platta som armeras med järn och betong och ger en självbärande poolstomme med lång livslängd och mycket bra isolering. Det tar visserligen ofta lite längre tid eftersom den byggs från grunden, men som Markus säger: Rom byggdes ju inte på en dag!

Planera poolområdet tidigt

Det är också viktigt att detaljplanera området runtomkring poolen innan man böjar.

– Är ett soldäck, rosenbuskarna eller ett spabad viktigt? Ha med det från början så behöver du inte kompromissa senare, tipsar Markus.

– Det är också smart att se till att det finns plats för pooltillbehör och kringutrustning, kanske i en befintlig bod eller i ett nytt utrymme.

Att täcka sin pool på ett korrekt sätt är mycket viktigt, framför allt ur ett säkerhetsperspektiv men även för renhållning och energiförbrukning.
–Tänk också på att skyddet ska vara enkelt att ta av och på. Du vill ju inte låta bli att bada för att det är för krångligt!

Pooler säljs ofta som kompletta paket, och Markus rekommenderar att man noga läser igenom vad som ingår, för det kan skilja väldigt mycket.
– Som poolköpare är man ofta novis. Kräv att få veta vad som ingår i till exempel ett cirkulationspaket, så att du kan jämföra olika lösningar.  Kontrollera också att det finns tillgång till reservdelar och välj ett välbeprövat märke, det underlättar något oerhört den dagen något händer.

Annons