Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 16 okt 2023

Vårda trall och sten -slipp röta och halka

Många ser lav, mossa och alger som ett ”förfulande” problem på trädäck och marksten. Men det medför allvarligare problem: Materialen bryts ned och den hala påväxten orsakar många fallolyckor årligen. Men alla som gnuggat, högtryckssprutat och borstat vet att det kan bli lika förstörande som verkningslös. Viktor Juliusson på Nanostone berättar om effektivare, skonsammare och mer långverkande metoder.

Viktor förklarar problemen som ofta uppstår när husägare själva går loss brutalt på sina trädäck och betongplattor.

– Om du bearbetar plattorna med högtryckstvättens vassa stråle så förstörs betongens yta. Då får du skrovligare yta som ger ännu bättre fäste för påväxt, och ännu mer ojämnheter där fukt och smuts samlas. Det gör renhållning och underhåll ännu svårare. Och när fukt samlas i småsprickorna på vintern, så kan små frostsprängningar sakta bryta ner ytan ännu mer. Så ytan ska du vårda ömt.

Trätrall är ännu mjukare och känsligare för skarpa högtrycksstrålar. Förstörs träytan så blir fukten liggande ännu längre och drar till sig smuts och påväxt. Även här kommer smutsen gå djupare, riskera sprickbildning och leda till att virket ruttnar sönder onödigt fort.

-Ja, och det vore ju trist, eftersom det finns metoder som förenklar underhåller och skyddar materialen längre.

 

Ytlig plus djupare rengöring

Julius på Nanostone förklarar hur metoden går till:

– När du anlitar oss så kommer vi och mäter ytan, och enas om gränsen för uppdraget. Vi provtvättar en mindre yta kostnadsfritt, för att villaägaren ska få en uppfattning om hur rent det kan bli. Utifrån det blir det enklare, för dig som husägare, att välja att tacka ja eller avstå. Om du gillar erbjudandet så kan vi starta direkt. Våra maskiner jobbar då med hett vatten. På trätrall kör vi med mjuka borstredskap, som jobbar effektivt men skonsamt, tills allt är rent.

På stenläggningar kan de jobba lite hårdare men ändå utan att skada ytan. De arbetar loss laven på stenarna, samt ogräset och den översta sanden i fogarna. Det kan bli rejäla mängder avfall som arbetas loss, men allt tar de med därifrån.

-Därefter sprutar vi ut ett djupträngande skum som rengör på djupet, och dödar minsta kvarvarande alger och lav som ögat inte ser. Detta får verka i ett eller ett par dygn, och då vet du att din trall eller stenläggning är helt ren. Sen ska det skyddsbehandlas så att dina ytor blir lättare att hålla rena i framtiden.

 

Fuktavstötande ytskydd

Skyddsbehandlingen, som bland villaägare ofta kallas ”nanobehandling” görs med medel som är specifika för olika material. Det sprutas ut och bildar ett skydd på materialens yta, så att fukt rinner av ner i trallens springor eller i stenläggningen fogar.

-Ja, instämmer Viktor. Det är fascinerande att en dag efter behandlingen kunna hälla på vatten och se hur dropparna rullar av. Eftersom det här förenklar villalivet och förlänger materialens livslängd så väljer många den femton år långa garantitjänsten där vi årligen kontrollerar och förnyar skyddet.

 

Text: Tom Swales

Annons