Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 14 apr 2023

Tips: Så väljer du rätt installatör för solcellerna

När allt fler villaägare vill producera sin egen solenergi, så uppstår fler installerande företag. I en bransch med många entreprenörer kan offerterna skilja sig mycket åt. Hur ska man då välja rätt solcellsföretag? Vi tar in Christian Nilsson, från Auterra Solar som finns i Gamleby och Norrköping, för att ge råd.

Christians första råd är att ta in offerter från minst tre olika företag. Var noga med att företagen räknar på samma förutsättningar och dina eventuella önskemål. Då blir offerterna lättare att jämföra.

– Om någon av offerterna är extremt billigare eller extremt dyrare, så kan du riva den. Inget företag kan ge dig ett bra solcellssystem till halva marknadspriset. Och du ska inte heller betala dubbla marknadspriset för likvärdigt jobb och material. Be de andra två entreprenörerna om liknande referensuppdrag, och fråga de kunderna om de är nöjda med helheten. Svaren kommer övertyga dig om vilket företag du också vill anlita, och låt då inte små prisskillnader avgöra.

Stort eller litet företag?

Om företaget är ungt eller gammalt är inte så avgörande. Kompetensen sitter i personalen som kan ha mycket längre erfarenhet än bolaget.

-Och ett företag som gör 1500 installationer årligen kanske inte har lika personlig service och bra kontroll i varje projekt, jämfört med ett företag som fokuserar på endast ett par hundra jobb. Ett mellanstort företag har nog bäst kvalitetskontroll, säger Christian som tillsammans med sitt team installerar cirka 200 anläggningar per år.

Jämför kalkylerna på rätt sätt

Törs man lita på den produktionskapacitet som tillverkarna uppger för sina paneler?

-Ja, det stämmer hyfsat, säger Christian. Be att få databladet för panelerna som du offererats, och utgå från 20–22 procents verkningsgrad. Visst kan entreprenörer uppge lite olika uppskattningar om hur mycket elproduktion du kan vänta dig, men det kan bero på att de gör en simulering i olika program.

Så, om någon säljare utlovar en mycket högre elproduktion med deras anläggning, av samma format, så kan du nog ta det påståendet med en nypa salt och fråga deras referenskunder.

– Ett tips är att inte jämföra investeringskostnaden delat på antal kilowattimmar. Du ska i stället jämföra kostnaden delat på anläggningens storlek i kilowatt. Det är för att vissa bolag har en tendens att skruva upp den förväntade produktionen i kilowattimmar. Men jämför man investeringskostnaden per kilowatt hamnar man rätt, understryker Christian.

Företagets personal eller externa på ditt tak?

Fråga de offererande företagen om installationerna utförs av egna anställda, eller om de hyr in externa installatörer.

– Prioritera då de som gör jobben med egen personal. Det får vi mycket uppskattning för. Då känner kunderna att jobbet utförs av proffs, enligt företagets reglerade rutiner, metoder och kundbemötande. Och inom ett fast team utbyts ständigt nya kunskaper med varandra, i synnerhet kring företagets utvalda produkter. Då vet husägaren också att de som jobbar på taket omfattas av riktiga anställningsvillkor, avslutar Christian.

Villanytt anar dessutom att anställda montörer tar mer långsiktigt ansvar för resultatet, än inhyrda montörer.

Text: Tom Swales

Annons