Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Mäklare 1 nov 2022

Tänk smart för att välja bäst mäklare vid försäljning     

Oavsett om du ska välja en mäklare i Solna, Ystad eller Haparanda, så kommer valet påverka hur lyckad din bostadsförsäljning blir. Men många villaägare gör misstaget att välja mäklare endast utifrån två kriterier; Den som värderar bostaden till högst pris eller den som tar lägst arvode. Villanytt bjuder här på effektivare råd för att välja mäklare. Vi har även fått hjälp av Svenska Mäklarhusets mäklare i Solna.

Försäljningen av en bostad är ofta den affär i livet, där störst summor står på spel. Ändå överväger vi färre aspekter när vi ska välja mäklare, än när vi ska välja mobiltelefon.

-Ett hem är värt mycket och då ska man ju inte låta slumpen avgöra försäljningen, understryker en mäklare i Solna.

  1. Fråga inte vad mäklaren kan göra för dig

Många bostadsägare gör misstaget att fokusera på vad en mäklare kan göra för dig. Men, det relevanta är snarare vad en mäklare kan göra för spekulanterna. Tänk bara på de tillfällen då du själv har letat efter en ny villa eller bostadsrätt och ställt dina frågor till säljarens mäklare. Dennes förmåga, eller oförmåga, att ge pålitliga svar kan fullständigt avgöra om spekulanternas intresse höjs eller sänks.

-Ja, och då krävs inte bara att man är påläst om bostaden, utan även om orten. Exempelvis, som mäklare i Solna har vi koll på allt i trakten, och i synnerhet nära objektet. Var skolorna finns, hur bussarna går, butiker, träningsanläggningar, restauranger, lekplatser och parker. Till och med kommunalskattens nivå, i förhållande till andra kommuner, berättar en medarbetare på Mäklarhuset i Solna.

Om du själv, när du skulle köpa bostad, fick bra service av en mäklare så vet du att denne inte slarvar bort möjliga köpare. Villanytt vill också understryka att om du tidigare har köpt ett objekt till ett högt pris, så kan den mäklaren bli den mest lönsamme att anlita när du själv säljer.

  1. Meningslöst att jaga den högsta värderingen

Lägenhets- och villaägare förförs lätt av mäklare som sätter den högsta värderingen på bostaden. Men, det säger ingenting om vilket pris de lyckas sälja din bostad för. Se i stället värderingen som ett tillfälle att träffa och skapa dig en uppfattning om mäklaren. En seriös värdering ska ske med ett hembesök och vara kostnadsfritt, påpekar en mäklare i Solna och tillägger:

-Som bostadsägare finns det ingen anledning till att betala för en värdering. Fråga samtidigt mäklaren om hur de når rätt köpare och jobbar för att sälja bostaden. Målet bör alltid vara att nå ett rekordpris, det har åtminstone vi som princip säger medarbetaren på Mäklarhuset i Solna.

  1. Dra nytta av styrkan hos en stor mäklarkedja

Villanytt vill gärna stötta och hedra varje mindre och fristående mäklarbyrå. Men vår uppfattning är ändå att de lokala representanterna för de stora kedjorna är mest lönsamma för den som säljer sin bostad. De större kedjornas mäklare har fler förhandintresserade kontakter, erbjuder en mer massiv marknadsföring av bostaden, samarbetar oftast med de bästa fotograferna och säljrutinerna är effektivare.

-Även om man är lokalt förankrad mäklare i Solna, så har man samtidigt en stor kapacitet i Mäklarhuset som rikstäckande och central organisation.

Text: Redaktionen, Villanytt

Bild: Creative Commons

Annons