Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi | Mäklare 6 dec 2023

Så förbereder du vårens husförsäljning

Nu är rätta tiden att börja planera och förbereda inför vårens husförsäljning. Ted Bauer på Oscars Fastighetsmäkleri tipsar om vad du ska tänka på.

Vintern är traditionellt en tid då villadelen av bostadsmarknaden går in i lite av en lågsäsong. Visst går det att sälja ditt hus nu, men många väljer att vänta till framåt vårkanten, då ljuset återvänder och det är lättare att anordna trevliga visningar.

– Mot slutet av februari, efter sportlovet ungefär, brukar antalet villor som kommer ut till försäljning börja öka igen. Vår, försommar och höst är de bästa tiderna att sälja sin villa. Nu är däremot den perfekta tiden att börja planera och förbereda för dig som vill sälja i vår, säger Ted Bauer, vd för Oscar Fastighetsmäkleri i Stockholm.

Värdering och förbesiktning

Ett lämpligt första steg är att kontakta en mäklare för att få en värdering av ditt hus och aktuell information om bostadsmarknaden.

– Välj en erfaren mäklare som vet hur marknaden fungerar även i lågkonjunktur som vi har nu. Ett råd jag vill ge är att inte välja mäklaren med högst värdering och lägst arvode. Att gå ut för högt vid en försäljning kan verka avskräckande, och att sedan tvingas till prissänkningar kan ge en negativ spiral.

Det kan tyckas att höjda räntor, inflation och lågkonjunktur har lagt lite av en våt filt över bostadsmarknaden, är det verkligen läge att sälja nu?

– Absolut, men det är bra med lite mer tålamod. För två år sedan tog en villaförsäljning ungefär en månad från start till mål, idag är den tiden 2-3 månader. Köparna finns, men de är lite försiktigare och mer eftertänksamma.

Ett bra nästa steg kan vara att göra en förbesiktning av huset.

– En förbesiktning ger dig en bra bild av huset och vad du eventuellt behöver åtgärda inför en försäljning, samtidigt som du ger spekulanter ett bra informationsunderlag. Ju mer du kan åtgärda i förväg för att undvika anmärkningar i besiktningen vid en försäljning, desto bättre.

Rensa ut och renovera rätt

Vilka renoveringar är bra att göra inför en försäljning?

– Viktigast är att huset mår bra. Behöver taket bytas till exempel och du har tid och råd att göra det är det en bra idé. Men att måla om huset bara för att det är lite slitet eller bygga om ett badrum tillför oftast inte så mycket.

Inför fotografering och visning är Ted Bauers övergripande råd att rensa ut saker och öppna upp inredningen.

– Du ska göra det så lätt som möjligt för en köpare att se sig själv i huset. Att plocka bort saker du tycker om och göra ditt hem mer neutralt kan låta tråkigt, men jag lovar: det är viktigt, och det fungerar.

Text: Tobias Christoffersson

Annons