Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 10 dec 2023

Så synar du skottkärran – inför köpet

Är du besviken på att den billiga skottkärran ger dig ryggvärk, redan har punktering, rostiga bultar och sprickor i skalmarna? Vi ber Göran Sjöberg, vd för hundraåriga tillverkaren Hörby Bruk, lära oss hur man synar en skottkärras kvalitet innan köp.

Personalen på återvinningscentralen kan vittna om att många irriterade husägare kastar trasiga skottkärror redan efter ett års användande. Men samtidigt berättar Göran Sjöberg att de har fått flera hälsningar av folk som använt Hörby Bruks Ekeby-kärror i över femtio år. Så hur kan vi avgöra en skottkärras kvalitet redan i butiken? Göran börjar med hjulen:

-Jag råder att välja punkteringsfria hjul före luftgummihjul, på skottkärror för villaägare. Luftgummihjul på lågpriskärror är ofta dåliga och ventilen kan bli omöjlig att pumpa. Vi övergår mer och mer till punkteringsfria hjul på våra Ekebykärror. Husägare bör också veta att kraftiga träskalmar ger kärran mycket mer stabilitet än en tunn rörkonstruktion. Trä är förnybart och ett bättre hållbarhetsval, med framför allt ger träskalmar större grepp så att belastningen jämnas ut mer i handen. Våra träskalmars lutning och längd är beräknade för att ge bra lyfthöjd för olika kroppslängder. Men tyngden som man behöver lyfta avgörs också på hur väl placerad korgen är i förhållande till hjulet. Titta exempelvis på Ekebykärrorna där placeringen gör att du bara behöver lyfta 15–20 procent av lastens tyngd.

Korgens tjocklek och skyddslack

Vi tittar vidare på skottkärrors plåtkorgar. Vad ska man spana efter för att i möjligaste mån slippa rostskador, eller få hål i korgen efter att ha lastat några kantiga stenar? Göran Sjöberg har svar:

-Ju tjockare plåt och bättre ytbehandling, desto tåligare är korgen. De få kronorna man sparar på att köpa en med klen korg kommer snabbt visa sig bli en förlust. Som konsument kan man kanske inte avgöra kvaliteten på skyddslacken, men man kan ju känna om korgen väger lätt vilket tyder på tunt material. Och tittar du noga på en lågpriskärra kan du ibland ana att lacken inte täcker, eller är för tunn, på vissa ställen. När vi pulverlackar Ekebykärrorna här i Hörby så är processen och valet av lack extremt noga genomtänkt, eftersom det avgör din kärras tålighet.

Lite kärlek förlänger livet

På frågan om hur lång livslängd man rimligen kan förvänta sig av en skottkärra, svarar Göran:

-Att somliga kärror ute på marknaden blir obrukbara efter ett års normal användning på tomten, är totalt ohållbart. Min egen Ekebykärra är femton år, och det finns femtioåriga som funkar lika fint. Ger man kärran en halvtimmes kärlek på våren och förvarar den under tak, så kan den hålla hur länge som helst. Olja in träskalmarna och kolla om bultar bör dras åt. Har plåtkorgens färg skavts av efter flera år, ta en trasa med lite fett och smörj den för att slippa rost.

Hållbarhet är inte enbart en fråga om skottkärrans beständighet, utan även om framtids-vänliga val. Ett exempel på det är den kommande Ekeby-modellen med skalmar av pressad Bambu. Bambuodling har minimal miljö- och klimatpåverkan, och de pressade fibrerna ger så hållbara skalmar att köparen får tio års garanti på skalmarna.

-Och vill man sätta färg på trädgårdsarbetet så kan man titta på de nya jubileumsfärgerna, blåblinka, humleblomster och daggkåpa. De kulörta skottkärrorna är populära till allt från att odla i eller ha som isbalja för dryckerna till trädgårdspartyt, tipsar Göran.

Text: Tom Swales

Annons