Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Badrum/VVS | Byggnation 28 feb 2024

Så ska du tänka när badrummet ska renoveras

Badrummet kan vara husets hjärta. Eller en besvikelse kantad av problem. Så hur ska man tänka inför en renovering? Adrian Duma är badrumsexpert på Adihero i Trollhättan och delar gärna med sig av några tips på vägen.

Bygg det badrum som du drömmer om. Men bygg rätt. Det är Adrians enkla svar på frågan vad man ska tänka på när det kommer till renovering av badrum.

– Alla hus skiljer sig åt något. Välj därför en entreprenör som har både kunskap och erfarenhet och som inte ger lättvindiga svar vid första mötet.

Anpassa efter processens gång

Nej, det finns inga universallösningar, menar Adrian. Men många tror det och låter sig luras av en falsk trygghet. Men trygghet är istället att kunna anpassa byggnationen under renoveringens gång och ställa korrekta tekniska krav utifrån huset, rummets skikt och förutsättningar.

– Rummet måste undersökas först, innan receptet skrivs ut. Det är precis som hos läkaren. Ett hus lever sitt egna liv och beroende på yttre påverkan, rummets läge i huset och hur det är byggt kan det ha hänt saker som man måste ta hänsyn till.

Det absolut viktigaste tekniska kravet handlar om ventilation. Väggen behöver ventilation för att torka och så länge fukt kan torka behöver det inte uppstå någon skada, menar Adrian.

– Vikbara duschvägg är min rekommendation, de kan ställas så att de inte täcker hela väggen och luften kan cirkulera och torka upp väggar, tak och golv.

Medveten rivning

Adrian vill också tipsa om att låta entreprenören riva badrummet. Det är där och då man kan upptäcka om det finns något problem i huset eller rummet som måste åtgärdas eller ta hänsyn till.

– Lämna aldrig rivningen till någon annan. Detta är a och o. Vill du kan göra det själv, det är okej. Men då måste du dokumentera varenda litet steg du tar. Åtminstone vill jag se varje steg i processen för att upptäcka eventuella problem i kedjan, säger Adrian.

r det du drömmer om

Till sist tipsar Adrian om att våga bygga för sig själv och inte för mäklaren. Men bara om man gör det korrekt. Många renoverar utifrån andras tankar och önskemål och vågar inte gå utanför vanliga färgval som grått och beige.

– Lägg ner det. Lev ut din dröm. Oavsett det estetiska, med rätt planering och genomtänkta färgval kommer det att fungera. Och det behöver inte vara dyrt för att det ska bli bra eller vackert. Välj det du vill ha och följ sedan planen. Jag möter många som inte vågar för att de är rädda för att det ska påverka en eventuell försäljning längre fram. Men det är ditt hus och ditt badrum, iallafall just nu. Det är du som ska njuta, avslutar Adrian Duma.

Text: Eva Rydinger

Annons