Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 27 apr 2024

Så bevarar du ditt trädäck ljust och naturligt

Ger du ditt trädäck rätt underhåll har du glädje av det i många år. Björn Törnquist hos Welin & Co tipsar om två populära sätt att bevara den naturligt ljust grå träfärgen: Med trallsåpa eller tjärolja. Behandlingen är lätt att göra själv – men tänk på att inte slarva med förarbetet!

Så här på våren är det många av oss som återupptäcker trädgård, altan och uteplats efter en lång vinter. Och kanske är det så att trädäcket vid en närmare titt börjar se lite slitet ut? Inget konstigt med det. Alla trädäck i utomhusmiljö behöver förr eller senare underhåll i någon form för att bibehållas i fint skick. Hur ofta beror på läge, väder och vind och var i landet du bor. Är träet skadat eller väldigt slitet kan det behöva slipas, men i bästa fall behövs bara en rengöring och en ytbehandling.

Trallsåpa och tjärolja

– Två sorters ytbehandling som har blivit väldigt populära de senaste åren är trallsåpa och tjärolja. Båda har fördelen att de bevarar träets naturliga ljusa, grå färg på ett sätt som många uppskattar idag. Trallsåpa är något ljusare och lite mer transparent, medan tjäroljan ger ett mer traditionellt grått utseende, berättar Björn Törnquist hos Welin & Co.

Welin & Co levererar olika sorters naturliga ytbehandlingar för utomhus- och inomhusmiljöer till färg- och byggvaruhandel i hela landet.

– Vår Gammaldags Trallsåpa är lösningsmedelfri och baserad på sojafetter. Den skyddar och återfettar träet, ger det en len och behaglig yta och kan användas till såväl grundbehandling som underhåll, vart eller vartannat år. En tjärolja tränger djupare ner i träet och ger ett mer långsiktigt skydd mot uttorkning och sprickbildning. Auson Tjärolja som vi rekommenderar baseras på tjära och terpentin från trä.

Var noga med förarbetet

Trallsåpa och tjärolja fungerar på både obehandlat och tryckimpregnerat trä, och är idealiskt för gran och furu (men mindre lämpligt för exotiska träslag). Båda är enkla att applicera med vanliga penslar: 2-3 strykningar med trallsåpa, 1-2 med tjärolja beroende på hur torrt träet är. Men innan du kommer så långt: Var noga med förarbetet!

– Det är viktigt att du rengör ditt trädäck från påväxt av alger, mögel och liknande först. Rådgör med din färghandel om vilket medel och vilken metod som passar dig bäst. Undvik högtryckstvätt direkt på virket, men kopplad till en borstmaskin går det bra. Tänk också på att en tidigare behandling av däcket med till exempel olja måste vara borttagen för att trallsåpan eller tjäroljan ska kunna tränga in ordentligt.

Text: Tobias Christoffersson

Annons