Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning | Kök 8 jan 2024

Så här blir köket enligt trendspanaren

Hur skulle ett kök se ut om det skapades helt baserat på de kommande trenderna, de mest aktuella beteendena och behoven? Köksmärket Puustelli lät trendspanaren ”Trendstefan” utveckla ett sådant kök, även i år. En märkbart tema blev människors längtan till att unna sig och fira.

På samma sätt som konceptbilar och futuristiska klädkollektioner visas på mässor för att inspirera, vill Puustelli visa en kreativ version av morgondagens kök, enligt trenderna. En detalj som avslöjar temat i köket är det lilla ”firarskåpet”, för en flaska vin och två glas.

– Ja, vi svenskar älskar ju att fira. Allt från Kanelbullens dag, till smålänningarnas ”Fössta tossdan i mars”. Och när det är jobbiga tider så behöver vi fira mer, säger Trendstefan Nilsson.

Trendkökets färger domineras av en djup röd färg, i kombination med grått, blått och puderrosa.

-Den röda färgen är ganska utmanande, nästan sensuell, och jag ser den växa fram i hög fart. Jag är själv uppväxt med rött kök och tycker det är kul. Färgen kan signalera franskt bistro men också något spännande nytt, säger Stefan.

Ett kök på catwalken

Trendköket som bland annat ska visas på Puustellis showroom i Sisjön (Göteborg) har inte bara en köksö, utan två. Det rundade hörnet inbjuder till att komma närmare och fira tillsammans.

-Jag är extra glad för de rundade köksöarna, som jag tror slår igenom stort framöver, säger Stefan.

Paulina Kalbori på Puustellis svenska marknadsavdelning:

-Se trendköket som en catwalk. Vi visar exempel på vad som går att göra. Alla väljer ju inte ett sådant kök, men det är riktigt intressant för alla som gillar design och nya idéer. Man kan välja vissa delar, färger och inredningsidéer som man tycker om. Trendköket är också en ögonöppnare som visar att vi kan förverkliga ett unikt kök.

Kopplingar till natur och miljö

Villanytt anar en koppling till naturen i trendköket. Exempelvis de keramiska bänkskivorna som har tillverkats i en process som liknar det naturliga bildandet av granit. Men i stället för hundratusentals år har man effektiviserat processen. Sand, fältspat, lera och kompositmassa med naturliga pigment pressas till en skiva som hettas upp i över 1000 grader. Vid tillverkningen av de färgade handtagen, Square, har man nyttjat fiskenät och rep som hittats i haven. Trendköket har byggts utifrån Puustellis köksmodell Miinus, som framhålls som ekologiskt. Stommen är av biokomposit och MDF- och spånskivorna har bytts ut mot miljövänligare val. Luckorna har en specialfaner som heter WildBirch, av finländsk björk.

Seriöst men lekfullt

Trendspecialisten Stefan Nilsson som jobbat med att utveckla köket tycker det är modigt av Puustelli att förverkliga det:

-Även om de har en seriös hållbarhetslinje med långlivade produkter så vågar de leka med annorlunda former, tillsammans med en trendig kille som jag.

 Text: Tom Swales

Annons