Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 24 maj 2021

Nyckelfärdigt – när du vill ha garanti på helheten

Valet mellan att beställa nyckelfärdigt eller en byggsats handlar inte bara om prislappen. När du köper nyckelfärdigt så omfattas nämligen hela det levererade huset av konsumentskydd och tillverkarens garantier. Då finns ingen risk att eventuella fel som uppstår, kan hänföras till felaktigheter i din egen arbetsinsats. Ulf Eriksson, på Håknäs Trävaror, menar dessutom att eftersom de kan kvalitetssäkra byggprocessen för de nyckelfärdiga stugorna, så får de en högre slutlig kvalitet än med byggsatser.

Att de nyckelfärdiga stugorna byggs inomhus, i torra och varma lokaler, är en faktor som borgar för ett bra resultat. Att de som bygger stugan dessutom har daglig erfarenhet, kvalitetssäkrade rutiner och känner väl till varje komponent, påverkar också beständigheten.

– Ja, då borgar vi för hela kvaliteten. Men många som köper våra nyckelfärdiga stugor gör det nog främst för enkelheten och tidsvinsten. De vill slippa att hyra in hantverkare för byggnationen på tomten, och slippa risken med att behöva diskutera med flera parter om någon brist visar sig i framtiden. När den färdiga friggeboden i stället anländer och lyfts på plats, så har man även sluppit stressen för att regn ska blöta ner virket under monteringen, förklarar Ulf Eriksson.

Valfrihet och anpassning lika viktigt

Villaägare vill numera, i högre utsträckning, ha komplementbyggnader som utformats efter deras egen smak och anpassats till miljön där stugan ska stå. Ulf Eriksson intygar att deras valfrihet är mycket uppskattad.  Förutom det faktum att det norrländska virket har gott rykte, så är just flexibiliteten en stor anledning till att även danskar och norrmän beställer stugorna.

– Att kunna välja stugans utformning, med eller utan isolering, utrustningen, dörrens placering, fönstrens format, riktningen på ytterpanelen eller färgen på våtrumsmattan är mycket värdefullt för alla som beställer av oss. Likaså att fritt få välja om de ska ha ett 28 millimeters spontat grangolv, eller 22 millimeters golvspånskiva, i stugan, förrådet eller bastun, avslutar Ulf Eriksson.

Text: Jenny Olsson/Tom Swales

Annons