Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Båtar 3 apr 2024

Kunskap gör båtlivet rikare och tryggare

Att kurser för fritidsbåtägare är så populära har många förklaringar. En del vill obegränsat kunna använda sin båt i obekanta vatten, medan andra vill ha möjlighet att köra större båt. Vissa siktar på att säkrare kunna njuta av båtlivet. Villanytt tittar på utbudet av kurser, tillsammans med Marcus Haglid på Svensk Båtutbildning.

De mest efterfrågade kurserna hos Svensk Båtutbildning är ”Förarintyg”, ”Båtpraktik”, ”Kustskepparintyg” och ”SRC” som krävs för VHF-radio. Även om just din fritidsbåt och ditt användande inte kräver några juridiska certifikat eller behörigheter så är det ändå viktigt att kunna de allmänna sjölagarna och vad som ingår i ditt ansvar. Därför rekommenderas alla båtägare att åtminstone ta ett förarintyg.

– Ja, även om du bara åker inomskärs i dagsljus så behöver du teoretiska kunskaper, kunna lagarna, hur man kör i farleder, grundläggande sjökortsläsning och undvika grund med mera. Det ökar verkligen säkerheten för din båt, ditt sällskap, dig själv och mötande sjötrafikanter, berättar Marcus.

 

Komplettera med praktik

Efter förarintyget brukar många komplettera med halvdagskursen Båtpraktik, för att få praktisk vägledning av instruktör i hur man exempelvis hanterar och lägger till med båten. Marcus Haglid på Svensk Båtutbildning:

– I båtpraktiken får du också praktiskt läsa och planera turen på sjökortet, styra efter kompass och delta i säkerhetsgenomgången. Kursintyget visar också att du hållit kurs efter enslinje-märken, utfört lägesbestämning och annat som gör dig trygg med din båt.

Vem som helst får köpa en båt, ta ombord vänner och glatt ge sig ut i alla väder, okända vatten och möta övrig sjötrafik utan förkunskaper. Men när man inser vilket ansvar som ligger på båtförare, så förstår man vikten av att åtminstone skaffa sig de grundläggande kunskaperna.

Om du däremot vill köra en båt som är fyra gånger tolv meter eller större så krävs ett kustskepparintyg.

 – Kursinnehållet för kustskepparintyg är också mycket värdefullt för dig med mindre båt, som kan behöva köra i dåliga siktförhållanden, mörker, utomskärs, längre turer eller förhålla dig till sjömärken.

 

SRC, VHF, kortvåg?

På sjön är VHF-apparat, alltså kortvågsradio, det bästa medlet för att kommunicera direkt med omgivande fartyg och räddningstjänster. Du har ju inte mobiltelefonnumret till båtarna omkring dig, och du kanske befinner dig utanför mobilnätets täckning. Men för att få inneha och använda VHF-tekniken så krävs ett SRC-intyg. Marcus förklarar:

 – Oavsett om du vill ha en handhållen VHF-radio eller fastmonterad så måste du inneha SRC-intyg för att använda den. Det kan man ta via våra onlinekurser som man bokar på batutbildning.se.

Text: Redaktionen, Villanytt

Annons