I en fransk hamn ligger skeppet Grayhound. Det är en magnifik replika av ett brittiskt tull- och smugglarfartyg från 1776, som erbjuder spännande segelturer. Även vana seglare intygar att det är ett äventyr att delta på hennes turer.
När man kliver ombord på Grayhound så kittlar det i näsan av linolje- och tjärdoft. Det majestätiska skeppet är hemmahörande i hamnen i Douarnenez, Bretagnekusten i Frankrike, men båtens ägare är svenska: Wille Christiani och Oskar Hejll köpte denna tremastade 1700-talsreplika när deras tidigare cirkuskarriärer gick mot sitt slut. Som gäst och kund får man segla med på turer som har fokus på hållbarhet och miljö. Det handlar om allt från dagsturer till flerdagarsseglatser längs kusterna och öarna i Bretagne, Cornwall, skotska Hebriderna, Portugal, Biscayabukten och över Atlanten till Karibien.
Alla välkomnas följa med
Originalfartyget var en tullare som jagade smugglare i engelska kanalen. Men även smugglarna hade liknande fartyg. Så det var riktiga kapplöpningar som utspelade sig mellan ordningsmakt och smugglare. Wille berättar:
– Grayhound var dåtidens svar på ett Volvo Ocean Race-fartyg. Väldigt snabb för sin tid. Hon är vacker och har en alldeles speciell stil. Många gäster är nyfikna seglingsentusiaster i ålder 25–55, som gillar miljövänligaäventyr och att lära sig klassisk segling, till unika platser.
Men Wille välkomnar alla, från barn till pensionärer, och intygar att det inte krävs någon seglingsvana:
– Vi lär ut det man behöver medan vi seglar.
Bortkopplad all inclusive
Man kan beskriva resorna med Grayhoud som “all inclusive”, fast utan internet.
– Deltagarna varvar verkligen ner när de blir bortkopplade från internet. Det har en lugnande effekt och plötsligt pratar de om livet och de stora frågorna. Ändå är det ett äventyr i likhet med forspaddling, bergsklättring eller safari. Men här är det hands on-segling därman är en del av besättningen. Drar i tampar,hissar och revar segel, medverkar i navigering, tjärar knopar och utför underhåll.
Många företag seglar med Grayhound som teambuilding och övning i samarbete.
– När man lämnar båten så har man garanterat ett väl sammansvetsat team, avslutar Wille.
Text: Tommy Jeppsson & Tom Swales