Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Båtar | Motor 25 maj 2024

Tänk på det här när du ska uppgradera ditt båtkapell

Du som är båtägare vet att ett bra båtkapell i gott skick kan göra stor skillnad. Börjar kapellet bli slitet är det dags att byta. Anders Almgren hos kapelltillverkaren Kapell & Annat i Malmö tipsar om några viktiga saker du ska tänka på då.

När är det dags att byta båtkapell? När det inte håller tätt längre, är kanske det svar på den frågan som kommer upp först. Kapellet är ju trots allt där för att skydda dig och båten från i första hand väder och vind och väta. Men just därför kan det också vara bra att tänka efter före lite grann och byta innan kapellet går direkt sönder.

– Seglar du med ett trasigt kapell som börjat spricka, så kan det snabbt gå hål och börja läcka. Ser du att färgen börjar blekna ordentligt vet du att det snart är dags. Om du tittar närmare och ser att tråden i sömmarna är spröd och väven börjat spricka eller ludda sig, ja då är det definitivt dags, säger Anders.

Optimerat för nordligt klimat

Ett nytt båtkapell är en ganska stor investering, så det är viktigt att du bildar dig en klar uppfattning om vad du är ute efter. Vill du ha ett exakt likadant kapell som ditt gamla, eller vill du passa på att uppgradera till ett kapell med fler eller andra funktioner, eller till ett som helt enkelt är av högre kvalitet?

– De flesta båtar levereras med ett båtkapell, oftast sprayhood eller en bimini, från varvet. När det är dags att byta kan du passa på att välja en uppgraderad design som ger bättre komfort, smidighet och användbarhet än båtens originalkapell. Med ett båtkapell som är riktigt väl anpassat för våra nordligare breddgrader, exempelvis med ett fullt sittbrunnstält, kan du förlänga säsongen. Hos kan du få ett nydesignat kapell och för många märken även ett nytt kapell i tillverkarens original.

Skräddarsytt kapell med kvalitet

Som Skandinaviens största båtkapellmakare med 14 anställda har Kapell & Annat gedigen erfarenhet av såväl seglares som motorburna båtägares behov. Anders Almgren tipsar om några fler saker att tänka på inför valet av nytt kapell.

– Ska du segla med kapellet uppe? Vill du kunna fälla din sprayhood? Vill du ha ståhöjd på kapellet eller inte? Hur vill du att kapellet ska förvaras? Vilka dina önskemål och behov än är, så kan du alltid få ett skräddarsytt kapell, inte minst om din båt är av äldre modell och inte serietillverkad. Vi ger dig råd och visa vilka möjligheter som finns.

Till slut har Anders ett råd gällande vinterförvaringen av din båt:

– Undvik en vanlig pvc-presenning om du kan och satsa på ett heltäckande vinterkapell i ett material som andas. Då minskar du risken för fukt- och mögelproblem.

 

Text: Tobias Christoffersson

Annons