Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Sport 31 aug 2023

Hårt jobb med huset gör massagepistol populär bland villaägare

Husägare utsätter sig för tunga och påfrestande arbeten vid underhåll, renovering och trädgårdsskötsel. Att muskel- och ledvärk är vanligt bland gör-det-självare gör att de oftare, än andra konsumentgrupper, investerar i hemutrustning för massage och träning. Massagepistoler hör till de mest trendande redskapen bland villaägare just nu, enligt hälsosajten Sverigefitness.se, och Villanytt frågar vad det beror på.

I statistik och kundenkäter har Sverigefitness noterat att just massagepistoler är omtyckta hos villaägare.

-Det beror troligen på att pistolernas olika massagehuvuden gör det enkelt att punktmassera olika muskelgrupper.  Villaägare utför så många olika arbeten, ansträngningar och rörelser, när de underhåller och renoverar huset. Oavsett om villaägaren jobbar fysiskt eller inte i sitt yrke, så innebär arbetet med huset så många fler varierade sysslor. För varje nytt hemmaprojekt, med sina speciella rörelser och lyft, så blir en viss muskelgrupp tillfälligt ofta överansträngd. Då är massagepistolers variationsmöjlighet perfekt för att mjuka upp, påskynda återhämtning och motverka stelhet, säger teamet hos Sverigefitness.

Smidigt om värk kan åtgärdas hemma

Om man märker att arbetet med huset och trädgården ofta leder till muskelsmärtor, så är det smidigt att kunna lindra besvären hemma, utan att behöva söka vård eller använda läkemedel. Funderar man på att skaffa en massagepistol så bör man kontrollera att produkten har vissa egenskaper, som kan bli helt avgörande för resultatet. Det finns en uppsjö av massagepistoler på marknaden, av olika kvalitet och bara för att något skakar så betyder det inte att det ger dig massage.

Egenskaper som en massagepistol bör ha

Kontrollera att den har lång batteritid, minst tre olika vibrationsnivåer, flera olika massagehuvuden/munstycken, låg ljudnivå och möjlighet att variera antalet rörelser per minut. Rörelsen bör även ske med rätt slaglängd. Dessa faktorer är viktigare än antalet watt som redskapet förbrukar. För även om ett högt watt-tal tyder på hög styrka, så är det viktigare att själva rörelsen kan anpassas så att den bearbetar det smärtande området på ett skönt sätt. Olika massagehuvudet är viktigt för att kunna behandla kroppens olika delar, former och muskelgrupper.

Syna siffrorna

Men vad räknas som bra eller dålig styrka, hastighet, slaglängd, ljudnivå och batterilängd för en massagepistol? Villanytt tittar på den produkt som Sverigefitness har gett högsta betyg, ”Flowlife Flowgun Pro 2.0”. Den uppges av tillverkaren kunna generera upp till 3200 slag per minut, med en slaglängd av 10 mm. Garantin gäller i två år och ljudnivån uppnår max 60 db, vilket gör att den inte stör om man använder den medan man exempelvis tittar på TV. Sex olika munstycken, ibland benämnda som ”massagehuvuden”, medföljer och pistolen kan arbeta i fm timmar på en laddning. Det kan alltså vara värt att sikta på liknande värden, när man väljer en massagepistol.

Tryggt om fel vald massagepistol kan bytas

Känner man ändå att det är svårt att välja rätt, utifrån sina egna behov, så kan det vara bra att köpa den i någon butik som erbjuder en lång nöjdhets-garanti eller bytesrätt. Villanytt noterar till exempel att lowlife Flowgun Pro 2.0 kan returneras eller bytas ända upp till hundra dagar efter köpet, om man inte är nöjd.

 

Text: Redaktionen, Villanytt

Annons