Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | El/Energi 9 nov 2023

Experten: Tre skäl att investera i solceller just nu

Just nu är rätt tid för att installera solceller. Skälen är flera. Vi fick vägledning av expertisen och Elin Johansson på Solsystem som menar att de som gör sin investering före årsskiftet har mycket att vinna.

Det finns flera ekonomiska skäl att investera i solceller. Elin Johansson på Solsystem tipsar gärna Villanytts läsare om möjligheterna just nu.

– Det som i grunden gör solceller lönsamt är att du helt enkelt behöver köpa mindre el, då du kommer använda din egenproducerade el istället. Men investeringen antas också öka värdet på fastigheten. Låga driftskostnader är det många som tittar på när de letar hus.

Hösten är lågsäsong – lägre priser just nu  

Elin tipsar villaägaren om att inte vänta om de funderar på solceller. Dels är priserna lägre men ledtiderna är dessutom kortare. Den som beställer idag kan ha sin anläggning i drift redan till jul. Och även om elpriserna just nu är låga, är det ingen som vet hur de kommer att förändras till vintern.

– Vi har inte sett så här låga priser på länge, både på material och installation. Allt går ner i pris just nu. Utbudet är stort och våra leverantörer meddelar om prissänkningar. Vi har också ett ovisst läge när allt fler håller lite extra i pengarna, berättar Elin.

Skattelättnader och andra incitament

Ett annat skäl att ta beslut redan i höst är den skattereduktion som finns idag. Vid installation av solceller ligger reduktionen på 20 procent året ut. Och den som investerar i batterilagring kan dra av 50 procent på hela anläggningen.

– Hur stor skattereduktionen blir för 2024 vet vi ännu inte. Det är inte förrän efter årsskiftet som regeringen tar nya beslut och ger besked om det blir någon och i så fall hur stor den blir.

Sälj överskottsenergin till elbolaget

Ett annat ekonomiskt incitament för att installera en solcellsanläggning är det faktum att man kan sälja överskottsenergin till sitt energibolag. Energin säljs ut till elnätet och villaägaren får betalt av elhandelsbolaget.

– Det är lätt att glömma bort att villaägaren som säljer överskottsenergi får 60 öre på såld kWh, så det blir ändå ett litet bidrag varje år. Och du behöver inte ha batterilagring för att det ska fungera. En sådan försäljning fungerar även för vanliga solcellsanläggningar.

Så hur lång tid tar det innan man är igång med sin anläggning – från beslut och beställning till driftsättning?

– I bästa fall har du din anläggning fullt driftsatt inom fyra veckor. I ”värsta fall” tolv veckor. Processen är att vi skickar en föranmälan till nätägaren. Det är bara de som vet om elnätet har kapacitet. Denna handläggning kan ta allt från en dag till en månad. Men just nu är det korta ledtider, avslutar Elin Johansson.

Text: Eva Rydinger

Annons