Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 1 feb 2022

En bra vattenkanna är ett ovärderligt redskap

Avvikande utformningar begränsar ofta funktionen.

En vattenkanna kan tyckas vara en mycket simpel produkt, men små felaktiga val i utformningen kan göra den helt obrukbar. Villanytts trädgårdskunniga reporter har granskat ett brett utbud av vattenkannor, och kan konstatera att hälften av marknadens vattenkannor är mycket dåliga. Och sällan har talesättet ”man får vad man betalar för” varit så fel. Det är snarare så att flera av kannorna i det högre prissegmentet kostar mycket för att man har lagt stort arbete på innovativ och nyskapande design. Men desto mindre på material, konstruktion och ett fungerande utförande. Så, syna produkten och tänk gärna på nedanstående punkter, så blir dina vattenkannor även dina bästa trädgårdskompisar.

Plast eller metall?

En av många fördelar med plastkannor är att de är lätta, vilket underlättar eftersom de bärs omkring länge, och ibland behöver lyftas högt. Eftersom plasten är helgjuten så slipper man även skarvar som riskerar att börja läcka. Att de dessutom inte rostar är också ett plus. Lägger man därtill att plastkannor finns i flera och roligare färger, så kan man undra varför man ens skulle fundera på en metallkanna. Men vattenkannor av plåt har också fördelar, som att de är mycket tåligare för slag och stötar. De är också okänsliga för kyla och sol, vilket är viktigt om du förvarar kannan eller kannorna utomhus eller i växthuset året om. Plastkannor riskerar att frysa sönder och spricka, och om de alltid står i solljus så finns stor chans att plasten blir bräcklig efter ett par år.

Hålet för påfyllning

Tänk på att hålet ska vara lättåtkomligt för påfyllning under kranen, och att det inte får hindras eller begränsas av handtaget ovanför hålet. Om hålet är stort och vidöppet, så bör du tänka på att katter och fåglar kommer att dricka ur kannan. Det innebär att om du ofta har växtnäring eller andra preparat i kannan, så bör den kunna täckas eller ställas oåtkomlig för djur. Att lägga en tegelsten över hålet kan räcka som hinder, om det inte hindras av ett ovanliggande handtag.

Pip, stril och mynning

Pipen som leder vattnet ut till mynningshålet bör vara ganska vid i omkretsen, så det lätt går att pilla ut blad som fastnar. Det finns även vattenkannor med öppen pip, alltså där vattnet inte går genom ett slutet rör ut till mynningen, utan i en öppen kanal. Villanytt avråder från dessa, även om den öppna pipen/kanalen är lätt att hålla ren. Men tyvärr kommer vattenmängden i okontrollerad mängd, eftersom flödet inte begränsas som när det är inneslutet i ett rör. Mynningshålet bör vara så stort att eventuellt skräp kan petas bort med hjälp av ett långsmalt verktyg eller genom att spola vatten inåt kannan, från trädgårdsslangen eller vattenkranen. Man kan tänka sig att smuts som fastar i pipen bara är ett problem utomhus, men med tiden blir det säkerligen en smutsig beläggning även i pipen på inomhuskannan, om den inte alltid töms. Inomhus behövs sällan ett strilmunstycke eftersom man vanligen bara vattnar jorden. Men vid bevattning i trädgården där man ofta ”regnar” vattnet över växterna, är en stril ett måste. Strilen fördelar inte bara vattnet på en större odlingsyta, utan gör strålningen mjukare, så att känsliga blommor inte knäcks av en kraftig stråle. Strilen ska mycket enkelt kunna tas av och sättas på igen, men får inte sitta så löst att det faller av när vattenflödet trycker på. En del vattenkannor har en knopp, avsedd för att placera det avtagna strilmunstycket på så att det inte slarvas bort eller behöver bäras separat. Detta underlättar mycket, och är värt att betala för, om valet står mellan två kannor där endast den ena har en ”parkeringsplats” för den avtagna strilen.

Storleken

En stor och rymlig vattenkanna gör att man slipper gå tillbaka för att fylla den lika ofta. Men när den är fylld så väger den desto mer, vilket kan bli riktigt kämpigt. Så Villanytts råd är att välja en femliters om du rör dig inom tio meters avstånd från en vattenkran, och om du har blommor som hänger ovan midjehöjd. Rör du dig däremot på större avstånd än tio meter från vattenutkastet i trädgården? Då kan det vara smidigare med en eller två tioliterskannor, som besparar dig många promenader till kranen. Men kör då kannorna i en skottkärra så blir det lättare. Har du behov av ännu större vattenmängder på större avstånd, så bör du i stället fundera över möjligheten att vattna med slang. Även om du bara har en balkong, så finns det snabbkopplingar för bevattningsslang att sätta på närmaste vattenkran inomhus.

Handtaget

När du känner på handtaget så bör du föreställa dig fem till tio kilos extra tyngd för vattnet. Alltså behöver du kunna greppa och lyfta kannan rakt ovanifrån, utan att snedbelasta handleden. Ett handtag som endast erbjuder grepp från sidan kommer att påfresta underarmen och handleden alldeles för mycket. De klassiska trädgårdskannor vars handtag går som en båge, från sidan och uppåt över kannan, erbjuder bra grepp både för att bära och sedan vinkla tyngden för att hälla.

Text: Redaktionen, Villanytt

Annons