Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Livsstil 22 jun 2023

Bastuflotten ger själen njutning året om

Har du en bastuflotten förankrad i drömmarna – men inte vid bryggan? Villanytt kontaktade snickaren Johan Parten på Process och Form i Dalarna. Som dedikerad bastubyggare ger han tips om hur du uppnår drömmen om en egen flotte.

Glid ut på vattnet och bjud med vänner på en god middag. Släng in lite ved i kaminen och avsluta kvällen med ett bastubad. Det bästa i livet kan ske på en flotte. Det menar Johan Parten, dala-snickaren som bygger bastuflottar och gärna bastar, året om.

– Bastuflotten är mitt i prick. Det finns verkligen en tjusning att vara nära vatten och att när som helst kunna hoppa i plurret. Även på vintern, då slår du upp en isvak för vinterbad!

Plåtfasad håller slitaget borta

Johan berättar att de flesta som är på jakt efter en flytbar bastu ser framför sig en byggnad i tryckimpregnerat trä. Men då bastun utsätts för regn och rusk och ojämna temperaturer kan fasaden lätt ta stryk om den inte blir underhållen.

– En bastu är ett utsatt bygge. Det är jättekallt på vintern och varmt på sommaren. I många fall bygger jag därför bastustugor med en plåtfasad, ett bra väderstående material som ökar livslängden ofantligt mycket. Den plåt jag använder är egentligen en takplåt och fasaden får ett läckert men samtidigt traditionellt utseende och samtidigt lite dala-känsla, berättar Johan.

Fäll lavarna som en solstol

Men det är inte bara det exteriöra utseendet på bastun som kan vara värt att kika på. Även interiört kan inredningen skilja sig åt.

– Jag bygger varje bastu efter kundens tycke och smak, men en sak som många inte tackar nej till är min lösning när det kommer till lavarna som går att vika som en solstol.

Egen brygga eller båtplats

De flesta som funderar på en bastuflotte har egen brygga eller en båtplats, berättar Johan. Men skillnaden mot en båt är att den inte behöver plockas upp inför vintern. Tvärtom är det en del av poängen och charmen att kunna basta hela året. Så krävs det bygglov för en bastuflotte?

– Det finns inte några generella krav på det. Så fort du har ett motorfäste behöver du inget bygglov. Men det kan vara olika från kommun till kommun, så kolla upp vad som gäller hos dig.

Batteridriven elmotor håller farten

En annan fråga som ofta dyker upp är hur flotten drivs. Det visar sig att det handlar om batteridrivna elmotorer. Elmotorn driver flotten sakta, sakta och på en laddning kan man vara ute under en dag.

– Det finns jättefina elmotorer. De som fiskar vet vad jag pratar om! Man slår bara in en kod på GPS:en och sedan åker flotten dit du vill. Den parerar till och med vågor och vind. Det är bara att åka ut.

Och när den rätta platsen har hittats ute på vattnet är det bara att ankra upp flotten och njuta av stillheten.

– Det finns en uppsjö av ankarmetoder. Men tänk på att ha fler än en fästpunkt, annars ligger den och driver, tipsar Johan och avslutar:

– Och tänk på att det kan börja blåsa, man måste vara beredd på att vädret kan förändras. Det handlar om hederligt sunt båtförnuft. Har man ingen sjövana ska man inte ute och åka. Då bör man hålla sig längs utmed kanterna.

Text: Eva Rydinger

Annons