Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 26 jan 2024

Rena eget avlopp med vackra vassväxter

Med eget avlopp kommer minireningsverk, kemikalier och årligt besök av slambilen. Men avlopp kan också renas med vackra vassväxter. Clara Hermansson på Alnarp Clearwater berättar om det hållbara alternativet där mikroorganismer gör delar av jobbet.

Fastigheter utan tillgång till kommunalt avlopp behöver ett enskilt avlopp. Och i vissa kommuner krävs så kallad hög skyddsnivå för att ta hand om fosfor och kväve i avloppsvattnet. För att detta ska fungera krävs ett minireningsverk ofta med kemikalier.

– Men det finns också biologiska alternativ. Genom att använda ett bioreningsverk och en fosforfälla slipper du kemikalier helt och det är dessutom enklare att ta hand om, berättar Clara Hermansson.

Hållbar rening

Ett bioreningsverk renar avloppsvattnet genom att nyttja naturliga processer. Clara berättar att det kan beskrivas som en kompakt våtmark där mikroorganismer och vattenväxter i ett luftat system sköter reningen. För att fånga upp fosforn används ett granulerat kalkmaterial. Efter några år när det är mättat sprider man granulatet på åkermark lokalt, på så sätt får man in näringen i ett lokalt kretslopp.

– Vattenväxterna liknar vass. Kaveldunet med en cigarrliknande topp samt den gula svärdsliljan blir ett fint inslag i trädgården. Bioreningsverket renar även läkemedelsrester bättre än ett genomsnittligt kommunalt reningsverk. Det är inget krav från kommunen men en fin bonus för både villaägaren och marken.

Slamnedbrytning istället för slambil

Den som har ett vanligt minireningsverk behöver en trekammarbrunn som bryter ner slammet. För ett bioreningsverk används istället en slamnedbrytare.

– Vi får ofta höra från våra kunder hur glada de är för att slippa slamtömningen varje år, det kan vara ganska bökigt och så. Men framförallt kommer man också undan med den årliga kostnaden, säger Clara.

Ja, ett bioreningsverk är också en långsiktigt ekonomisk lösning med låga driftskostnader och en lång livslängd.

– En annan sak är att man kan dela reningsverket med en granne, anläggningen är nämligen väl tilltagen i dimensionerna. Den är också väldigt lättskött. Det enda du behöver göra är att klippa växterna en gång om året. Och kolla till att luftfiltret ser bra ut.

Flexibel placering

Reningstanken grävs ner och är två meter djup och tar ca tre kvadratmeter i anspråk av tomten. Tanken kan i princip placeras var som helst i trädgården men det är noga med att utloppet har avstånd till dricksvatten och sjövatten. Är kalkgranulatet med är dock vattnet tillräckligt rent för att släppas ut i ett vattendrag.

– Du kan placera den nästan var du vill. Men vi hjälper till med att allt blir rätt. Vi hjälper också till med att ansöka om tillstånd från kommunen, avslutar Clara Hermansson.

Text: Eva Rydinger

Annons