Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | El/Energi 17 nov 2023

3 tekniska tips för sig som vill skaffa solceller

Välj inte solceller tillverkande med en åldrande teknologi bara för att de är billigare. Överväg allvarligt att investera i en batterilösning. Välj en hybridväxlare för att framtidssäkra din anläggning. Jonathan Karlsson hos solcellsgrossisten Sungroup ger tre tekniska tips till dig som vill skaffa solceller.

Allt fler svenskar gör slag i saken och investerar i en egen solcellsanläggning på sitt villatak. Är du en av dem som står på tur? Här är tre lite mer tekniska tips från Jonathan Karlsson på Sungroup, ledande svensk grossist för solcellsprodukter med ett trettiotal partnerföretag över hela landet.

Nyare paneler effektivare

Första tipset: Välj inte solcellsmodell enbart efter priset. Då är risken att du får än äldre teknologi med sämre prestanda. När du tar in offerter från olika leverantörer, hör dig för om vilken teknologi deras solpaneler baserar sig på.

– Vi rekommenderar solceller av så kallad TOPCon- eller HJT-typ framför den äldre PERC-typen. PERC-paneler har länge dominerat marknaden men håller nu på att ersättas av nästa generation solceller och har därför sjunkit i pris. En toppmodern solpanel kan ge upp till 24 procent högre. Prisskillnaden är  ofta ganska liten, och du tjänar snabbt in den. Tänk också på att välja paneler med lång garantitid. Våra solceller har de längsta i landet: 35 års både produkt- och effektgaranti, säger Jonathan.

Batteri kan löna sig snabbt

Andra tipset: Överväg allvarligt att investera i ett batterilager samtidigt med solcellerna.

– Sedan ett par månader tillbaka kan du via en tredje part ansluta ditt batteri till Svenska Kraftnäts system med stödtjänster för nätutjämning. Du ställer din batterikapacitet till elnätets förfogande och får mellan 300 och 600 per dygn i ersättning. Det innebär att du kan räkna hem investeringen i ett batteri mycket snabbare nu.

Tredje tipset: Även om du inte är redo för ett batterilager just nu, så kan det vara en god idé att sätta in en så kallad hybridväxlare samtidigt med solcellerna.

– Istället för en vanlig växelriktare som omvandlar likströmmen från solcellerna till den växelström som vi använder i hus och elnät, så ger en hybridväxelriktare effektivare överföring till ett eventuellt framtida batteri. Hybridväxlare kan också ha funktion för ö-drift, det vill säga att du kan få ström till huset från solceller eller batteri även vid strömavbrott.

Tänk på att du kan göra skatteavdrag för grön teknik med upp till 50 procent av kostnaden för batteri och/eller hybridriktare (max 50 000 kronor per person i ett hushåll), och 20 procent i avdrag för installation av solceller.

Tex: Tobias Christoffersson

Annons