Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Bästa kreditkorten – Villanytt tipsar

Denna gång jämför testpanelen tre stycken kreditkort. Här kommer våra tips till dig:

Först ut är Re:member flex. Ett enkelt och smidigt kreditkort som du själv väljer hur du vill använda. 0 kr årsavgift och du betalar tryggt både på internet och ute i världen. Kortet ger möjlighet att dela upp betalningar för utgifter som ny tvättmaskin eller semesterresan.

Shoppingfördelar

Det finns inget bonussystem kopplat till kortet men du får tillgång till rabatt hos 300 e-handlare.*
Några exempel på rabattnivåerna och butiker hos Re:member Reward programmet;

CDON.com – 8%
Hotels.com – 10%
Apoteket.se – 10%
LYKO – 8%
Lensway – 10%
Åhlens – 8%
Cervera.se -15%

 

Vårt andra tips är Bank Norwegians kreditkort. Ett av de bästa korten med flygbonus som finns på marknaden. Ett komplett kreditkort med både gratis årsavgift och bonusprogram. Med det här kortet kan du spara till resan hela året och det är det enda kort du behöver ha med dig på resan.

Shoppingfördelar

Att använda Norwegian-kortet är det snabbaste sättet att tjäna CashPoints i Norwegians fördelsprogram. Du får CashPoints, upp till 4 % intjäning på Lowfare-biljetter med flygbolaget Norwegian
10 % intjäning på Flex-biljetter med flygbolaget Norwegian.

Dessutom får du 0,5 % intjäning av cashpoints vid alla andra varuköp som kläder, möbler, elektronik och kioskvaror upp till 100 000 SEK per kalenderår.*
(Över 100 000 SEK fortsätter intjäningen med 0,5 % vid köp i dagligvaruhandel, bensinstationer och vid köp med utländsk valuta)

Tyvärr kan du inte har ett extrakort kopplat till samma konto.
*Ingen intjäning av CashPoints vid köp hos andra flygbolag

 

Vårt sista tips är Ikano kortet. Ett kreditkort utan någon årsavgift fyllt med nya rabatter varje månad! Dessutom får du 1% på drivmedel när du betalar med kortet.

Behöver du göra ett större inköp och vill delbetala erbjuder kortet en flexibel delbetalning med en månadsränta på 1,19%! TIPS! Om det är rea i butiken du handlar gäller faktiskt rabatten ändå, det blir alltså rabatt på rabatten!

Shoppingfördelar

Ikano Kort ger dig månadsrabatt i en utvald butiksbransch varje månad. På så vis får du fler chanser att göra många bra affärer.

jan: 10% Sportbutiker
feb: 20% Bokhandlare
mars: 10% Smyckes-och klockbutiker
april: 5% Flygbolag
maj: 10% Florister
juni: 15% Optiker
juli: 5% Bygghandlare
augusti: 5% Inredningsbutiker
september: 20% Bokhandlare
oktober: 5% Elektronikbutiker
november: 10% Florister
december: 10% Leksaksbutiker

 

Hur tar vi fram de bästa kreditkorten?

Nu kanske ni undrar hur vi på testpanelen hos Villanytt har gått tillväga för att jämföra kreditkorten. Det var inte helt lätt och krävde både tid och tips från experter.

 

Vi har bland annat pratat med kreditkortsexperten Oliver Ivanovic från kreditio.se som gav oss bra tips. Han tog upp 4 faktorer som vi skulle fokusera på och dessa faktorer har vi utgått ifrån i vårt test. Du kan läsa om faktorerna nedan:

 

  1. Vilket slags kort är det?

Det första vi identifierade är vilken kategori kreditkortet passar in i. Det finns många olika typer av kreditkort som bonuskort, matkort, cashback kort och bensinkort. Skillnaden mellan de flesta kategorierna är att du får bonus på olika slags köp. Men det finns också specifika kategorier för vissa personer, som till exempel kreditkort för studenter.

 

Vet du vilket slags kreditkort som passar bäst för dig är det enkelt att begränsa urvalet av kreditkort. Men de flesta vet inte det och då blir det många kreditkort att välja på. Har du inga specifika inköp som du lägger mest pengar på rekommenderar vi ett vanligt bonuskort. Helst ett med en generell bonus, vilket innebär att du får bonus på alla köp du genomför.

 

  1. Avgifter

Först är det årsavgiften som är kostnaden för själva kortet per år. Vissa kreditkort är dock gratis och har därmed ingen årsavgift. Dessa kort passar speciellt bra till dig som inte planerar att använda kortet så mycket. Utan kanske bara behöver ett för att kunna hyra bil utomlands eller vill ha en buffert vid behov.

 

Förutom årsavgiften är det två andra viktiga avgifter främst. Den första är uttagsavgiften som tillkommer varje gång du tar ut kontanter med kortet. Snittet för denna avgiften är runt 2 % av uttagets belopp, men det brukar även finnas en minsta avgift på 30 kr. Den andra avgiften är valutapåslaget som även kallas för valutaväxlingsavgift. Genomför du ett köp i en annan valuta så är det denna avgiften som tillkommer för att banken ska kunna växla dina SEK till den valutan. Avgiften brukar vara mellan 1,5 – 2 %, men skiljer sig mycket mellan korten.

 

De två sista avgifterna valutapåslag och uttagsavgift är extra viktiga när du reser utomlands. Då tar de flesta både ut pengar och genomför köp i utländsk valuta, vilket kan bli dyrt om kortet har dessa avgifter höga.

 

  1. Kreditvillkor

Kreditvillkoren för ett kreditkort inkluderar ränta, räntefria dagar och kreditgränsen. Räntan du bör kolla efter är den effektiva räntan som även inkluderar alla avgifter. Jämför den effektiva räntan mellan olika kreditkort för att ta reda på vilket kort som har lägst ränta. De räntefria dagarna är de dagar du har på dig att betala kreditfakturan innan ränta tillkommer. Fler räntefria dagar innebär en större chans till att du betalar i tid och slipper ränta och är därför en stor fördel. Normalt sett har ett kreditkort ca 50 st räntefria dagar.

 

  1. Ingår det försäkringar?

Nästan alla kreditkort har en kompletterande reseförsäkring kostnadsfritt när du använder kortet under en resa. Kravet är nästan alltid samma, du behöver betalat minst 75 % av resan med kreditkortet för att försäkringen ska gälla.

 

Utöver reseförsäkringen så kan det ingår försäkringar som allriskförsäkring, prisgaranti och tanka-fel försäkring.


Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om företagslån här.

 

Annons