Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Badrum/VVS | Pool/Spabad 21 jun 2022

Spa för nybörjare: Värdefulla tips

Innan man skaffar sitt första spabad, eller jacuzzi som många sa tidigare, så finns det en del grundläggande information som kan vara bra att veta. Villanytt reder här ut några frågetecken som är vanliga när man funderar på skötsel, placering och begrepp.

Vi får experthjälp av Johan och Erhard, från Pentland.se, som dagligen hjälper förstagångsköpare. En vanlig fråga är hur lång tid det tar att värma upp ett spa.

– Det värms upp med ungefär en till två grader i timmen. Så det tar cirka ett dygn innan badet är helt uppvärmt. Sen bör man ställa in termostaten så att spabadet slutar värma när vattnet har nått en viss temperatur.

Många undrar hur man tömmer ett spa, om man behöver en länspump eller direktanslutning till avlopp?

-Nej, man öppnar en ventil för tömning som sitter nedtill utanpå spabadet. Vattnet flödar då fritt ut. Därför kan det vara lämpligt att tänka på närheten till en dagvattenbrunn, när man placerar sitt spa, tillägger killarna.

Vill man inte blöta ner trädgården så kan man koppla på en slang på de flesta tömningsventiler, och leda bort avtappningen. Och har man inte en brunn nära så kan ett dike, eller mark som kan svälja vattenmängden, fungera. Apropå placeringen så råder de att placera ett spa så att det är tillgängligt runt om, från alla sidor.

Rengöra med köksprodukter?

Stämmer det att man kan rengöra sitt spa med maskindiskmedel eller ättika?

-Nej, man bör bara använda rengöringsprodukter som tagits fram för just spabad. För det handlar inte bara om att få karet fräscht. Pumparna, rören och filtren ska också rengöras, men de kan ta skada av fel medel. Så lämpligen använder man medel av typen rörcleaner. Det pumpas då genom hela systemet och tar bort smutsbeläggning i alla delar, berättar Pentlands representanter.

Lämpligen görs en sådan rengöring fyra till fem gånger om året. Det är en enkel, effektiv och snabb process.

Granska hur filtren hanteras innan köp

Ibland kan man behöva göra rent endast filtren, och hur komplicerat eller enkelt det är, beror helt på vilket fabrikat, modell och konstruktion som man har. Inför köpet av sitt första spa finns all anledning att noggrant fråga och bilda sig en uppfattning om hur enkel hanteringen av filtren är i en modell som man är intresserad av.

– På spabaden av vårt eget märke, Pentland, är filtren mycket enkla att rengöra. Man tar bara ut filtren och sköljer de med vatten. När det gäller byte, så rekommenderar vi att det gör minst en gång om året, förklarar Erhard och Johan.

Men behovet av filterbyte påverkas av hur mycket badet används. Är man många som badar väldigt ofta, och ofta kör reningsprocesser så, kan två byten per år vara bra. Enklast är såklart att titta på filtret och bedöma skicket emellanåt.

Text: Redaktionen, Villanytt

Bild: Cottonbro, Pexels

Annons