Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Fönster 25 maj 2021

Smarta fönster – klara eller frostade när du vill

Glas som kan växla från frostade till helt genomskinliga med ett knapptryck? Det låter kanske som science-fiction för den som ännu inte upplevt glasets nya funktioner. Men det här ger möjligheten att njuta av utsikten från badrummet, bastun, hemmaspaet, uterummet och genom glasade rumsavdelare, eller att helt stänga av insynen. Mer får vi lära oss av experten Fredrik Sidoli, på Smart Glass Nordic, vars smarta glas installeras av många glasmästare.

Fredrik berättar att deras Smart Glass Eco kan regleras på samma sätt som många andra smarta-hem-enheter. Med exempelvis ljussensorer, tidprogrammering eller direkt med ett tryck på mobilappen eller på en väggbrytare.

-Många är så glada över att slippa damma plissé- eller lamellgardiner, som dessutom tar mycket uppmärksamhet i inredningen. Man blir ju också friare att möblera, planera och använda sitt hem som man vill, i förhållande till fönstren och utsikten, förklarar Fredrik.

Villanytt noterar att Smart Glass Eco finns i tre olika färgtoner. ”Pearl white” kan beskrivas som vit, och ”Granit” betraktar vi som ljusgrå, och ”Grafit” är en mörkgrå elegant nyans. Att den alternerande effekten kan fås på riktiga isolerglas, har verkligen öppnat möjligheter för villa-, radhus- och fastighetsägare.

-Ja, att de även finns som IP65-klassade gör att man kan få duschväggar, och glaspartier i våtrum, med smart växling mellan klar och stängd sikt.

Hemmaspa och mötesrum

På frågan om Fredrik själv nyttjar möjligheten att växla till insynsskyddat hemma, svarar han:

–Absolut. På flera ställen, och mest uppskattar vi det vid vårt spabad, så vi känner oss helt fria från insyn. Under övrig tid så har vi glasen klara, så att rum och ytor känns öppna. Men det är också skönt att ha så här variabla glas i vanliga uterum. Då kan man stänga av insynen, bara i glasdelen mot grannen, medan man fortfarande har klar utsikt mot solnedgången.

Fredrik förklarar vidare att deras glas ofta används i kontorsmiljöer. Särskilt för möteslokaler som har fönsterpartier ut mot korridorer eller kontorslandskap. När mötet kräver avskildhet eller särskild koncentration så kan fönstren sättas i det opaka, ogenomskinliga, läget.

-Ja, men funktionen är lika värdefull i hem som har glasade rumsavdelare. Man kan då växla mellan att ha synlig kontakt med alla, och känna fördelen med den öppna planlösningen. Och, när tonåringarna vill spela datorspel med kompisar, lite enskilt, så väljer de frostat eller tonat glas. Den som blir nyfiken hittar sin lokala återförsäljare på vår hemsida, avslutar Fredrik Sidoli.

Text: Tom Swales

 

Annons