Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Fönster 8 feb 2024

Unika dörrar för unika hus

Fönstren och dörrarnas stil och proportioner står för en mycket stor del av husets uttryck. Exempelvis en högst personlig dörr, ett unikt fönsterformat eller ett skräddarsytt skjutdörrsparti som öppnar väggen ut mot altanen. Allt är möjligt med specialsnickeri, berättar Mikael Bauer, på Naturfönster.

Arkitekter som ritar unika hus använder gärna möjligheten att kunna beställa dörrar och fönster med önskad design, färg, isolerförmåga, format, material och funktionella lösningar. Men även villaägare som planerar ombyggnader får mycket större kreativ frihet när de slipper begränsas av marknadens standardprodukter.

– Det handlar ofta om att man vill ha en unik kombination av egenskaper som inte finns färdig. Låt säga att du vill ha ett vackert runt, eller halvrunt, fönster högt uppe på gaveln. Men placeringen gör det svårt att underhålla, och något underhållsfritt alternativ i rätt form, stil och format är svårt att hitta. Lösningen blir då att vi skapar ett aluminiumklätt fönster, helt enligt önskemålet, berättar Mikael på naturfönster.

Egenskaper, pris och montering

Villanytt noterar att valet av egenskaper är obegränsat i specialtillverkningen hos Naturfönster. Spröjs i önskade mönster, valet av träslag, skjut- och viksystem, design, energieffektivitet, självrengörande eller solskyddande glas och mycket annat.

-Faktum är att specialbyggda fönster och dörrar inte behöver bli dyrare än standardprodukter. Förklaringen ligger dels i att husägare, arkitekter och byggare beställer direkt av oss som tillverkar. Eftersom vi är specialiserade på det skräddarsydda och har vanan av att förstå kundens visioner, så går det smidigt. Och installationskostnaden blir särskilt låg för att vi levererar allt optimalt förberett.

Monteringskostnaden är tyvärr något som många husägare sällan kalkylerar med. Många fönstermontörer kan vittna om hur husägare beställt utländska varor som krävt mycket fördyrande installationer.

Tips och råd

Mikael på Naturfönster avslutar med några tips:

-Om du vet att du kommer att behöva fönster eller dörrar till våren, sommaren eller hösten. Ett tips är då att beställa redan nu under vinterhalvåret. För då är produktionen och orderingången inte lika intensiv, och det kan ge prisfördelar och större möjlighet att få personliga råd av oss experter.

-Tänk aldrig att ett fönster eller en dörr inte går att få fram. Du kanske bor i en kulturmärkt villa med krav på gammal stil och med fönster- och dörrhål som har märkliga format? Då kan du ändå få ett nytt, måttanpassat, energiefektivt, med rätt format och önskade låsfunktioner.

-Använd den fria möjligheten till att förverkliga det personliga. Varför bara ha en altandörr mot trädgården, när man kan riva väggen och få ett stort öppningsbart glasparti? Låt en karaktärsfull entrédörr bli husets nya ansikte.

Text: Tom Swales

Annons