Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Bilar | Motor 10 feb 2024

Skräddarsy husbilen för ditt äventyr

Tänk dig en husbil modell mindre. Den är smidig att köra och fullutrustad. Men den kan också transportera motorcyklar, elcyklar, dykutrustning – eller vad du nu vill ha med dig på ditt äventyr.  Manfred Stober på Olofsson Auto berättar mer om specialbyggda race cruisers.

Den kallas även crossbuss. Den är en husbil som också är en transportbil: Ett specialbyggt fordon som de senaste åren blivit allt mer populärt, också långt utanför de motorsportkretsar där den först skapades för tolv år sedan.

– En race cruiser är i grunden en van, en skåpbil, som byggs om och inreds med sovplatser, kök och toalett precis som en husbil. Men den har samtidigt också plats att förvara och transportera mindre fordon eller utrustning. Motorcyklar, crosscart eller gocart, elcyklar, dykutrustning med mera. Du kan ta både hemmet och garaget med dig på resan, säger Manfred Stober på Olofsson Auto i Norrköping, auktoriserad återförsäljare av Mercedes-Benz, Isuzu, Suzuki och AB Race Cruisers, med 10 års erfarenhet av att bygga crossbussar.

Varje bil är specialbyggd

Ombyggnaden från transportbil till crossbuss börjar från ett tomt skal, varifrån varje bil skräddarsys och specialbyggs efter behov och önskemål.

– Vi sätter oss alltid ner med kunden och diskuterar oss fram till utförandet. Någon vill ha en vallabod för skidor, någon vill ha ett popup-tak, någon vill ha köket nära skjutdörren och så vidare… det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Sedan gestaltas förstås förvaringsdelen väldigt olika beroende på vad du vill ha med dig.

Som återförsäljare av Mercedes-Benz bygger Olofsson Auto flertalet av sina crossbussar från Mercedes-Benz Splinter, men även av van-modeller från till exempel Volkswagen och MAN. Varje fordon specialbeställs från tillverkaren.

Flexibel för semesterresan

Du behöver inte vara ”motornörd” för att uppskatta fördelarna med en crossbuss. Att specialbygga om en transportbil till en liten husbil ger många fördelar i sig.

– Våra race cruisers är sex till sju och en halv meter långa. Det gör att du utan problem kan köra in och parkera också i större städer hur smidigt som helst – och du behöver bara vanligt B-körkort, berättar Manfred.

Eller: skräddarsy en liten husbil med ett mindre transportutrymme för elcykel eller elmoped.

– Vi får allt fler beställningar från pensionärer som vill ha en mindre husbil och ha elcyklarna med sig på resan. Du kan parkera husbilen på en fin plats utanför en stad och sedan cykla in. Och när du sedan kör race cruisern laddar du samtidigt cyklarna till nästa äventyr.

Text: Tobias Christoffersson

Annons