Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi 1 sep 2023

Se hur du kan låna till kontantinsats vid köp av bostad

Kontantinsatsen är den del av priset på bostaden som du själv måste betala med dina egna pengar medan resten kan finansieras med ett lån. Beroende på hur mycket din bostad kostar kan det vara svårt att finansiera hela kontantinsatsen, särskilt för unga och förstagångsköpare. Idag kräver svenska banker att du går in med minst 15 % i kontantinsats och att du följer vissa amorteringskrav. Läs mer om hur du kan låna till kontantinsats och vad du behöver tänka på som låntagare.

Så mycket kontantinsats kräver bankerna

Finansinspektionen skärpte kraven för bolån 2010. Du kan ha en belåningsgrad på upp till 85 % av bostadens värde vilket betyder att resterande 15 % måste finansieras med en kontantinsats. Dessa krav är tänkt att skydda låntagarna från för hög skuldsättning och motverka en osund utveckling på kreditmarknaden. Under 2016 – 2018 skärptes även reglerna för amortering och hur mycket du får låna i relation till din årsinkomst.

Vissa nischbanker kan kräva att du går in med mer kontantinsats än 15 %. Detta är banker som erbjuder bolån utan förhandling med boräntor som över tid brukar vara lägre än storbankernas. Två populära nischbanker för bolån är Hypoteket och Stabelo, som kräver en belåning på max 75 % respektive 60 % av bostadens värde. Här kan du få ytterligare ränterabatt på ditt bolån om din nya bostad har energiklass A eller energiklass B.

Hur kan jag låna till kontantinsatsen?

Vänd dig till nischbanker och långivare som kan erbjuda privatlån utan säkerhet. Som mest kan du låna upp till 600 000 kr med individuell räntesättning som baseras på hur bra kreditvärdighet du har. Ett tips är att lägga till en medsökande på lånet som ökar dina chanser att få bättre lånevillkor. En medlåntagare bidrar nämligen till bättre betalningsförmåga vilket är en extra trygghet för långivarna, och man är därför mer benägna att erbjuda dig en låg ränta. Hos Mystep.se kan du läsa mer om kreditvärdighet och hur du kan förbättra din kreditvärdighet inför din låneansökan.

Om du planerar en försäljning av din bostad men behöver låna till kontantinsats för nya bostaden, kan du vända dig till någon av storbankerna för hjälp. Här kan man erbjuda dig ett amorteringsfritt handpenningslån för max 10 % av köpeskillingen som gäller under en löptid om sex månader. Lånet betalas sen tillbaka när du fått in pengar från din bostadsförsäljning.

Går det att låna till kontantinsats utan att banken ser det?

Det går att hitta långivare som erbjuder lån utan att skulden kommer synas i din kreditupplysning. Detta är långivare som samarbetar med kreditupplysningsbolag som ej rapporterar in skulden till UC. Dock ska man ha i åtanke om att denna typen av långivare brukar ha högre ränta på sina lån och något man bör undvika i första hand. Ta hellre hjälp av en medsökande för att kunna öka din betalningsförmåga när du ansöker om ett privatlån utan säkerhet. Använd dig av en låneförmedlare om du vill se vilka banker och långivare som kan erbjuda dig lägst ränta på kontantinsatslånet.

Baka in kontantinsatslånet i bolånet

Om din bostad stiger i värdet kan du baka in kontantinsatslånet i ditt bolån. Ta hjälp av en mäklare som gör en omvärdering av din bostad så kan du minska din belåningsgrad när du kontaktar din bank för förhandling. Förutom att du kan baka in dina lån i bolånet så kan en lägre belåningsgrad även innebära en minskning av dina amorteringskrav. Det amorteringsgrundande värdet får enligt svensk lag endast ändras vart 5:e år. Men det finns dock undantag om du gör större ombyggnation eller utbyggnad av bostaden som ökar din bostads värde, t.ex. renovering av renoveringsobjekt, utbyggnad, installation av bergvärme etc.

Annons