Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Bilar | Motor 25 apr 2023

Så tvättar och vaxar du bilen för bästa resultat

Syftet med att tvätta och vaxa bilen handlar inte bara om att få en blank och ren bil. Målet är också att skydda bilen och på så sätt bevara värdet och skicket. Med bilschampo och vax kommer man långt, om man utför det på rätt sätt och smutsen är begränsad.

Vissa av Villanytts läsare är hängivna bilentusiaster som tvättar, djuprengör, vaxar och polerar gärna i många steg, med flera medel som har olika funktioner. Men de allra flesta nöjer sig med enklare tvättrutiner, i synnerhet de gånger som man väljer att handtvätta familjen bil. Och genom att tvätta och använda bilvax på rätt sätt så blir oftast resultatet riktigt bra. Såvida bilen inte drabbats av svåra fläckar på känsliga ytor, eller om du är ute efter en extrem finish. För då krävs ytterligare bilvårdsprodukter och flera arbetsmoment.

Undvik diskmedel och såpa

Villanytt avråder dig från att tvätta bilen med diskmedel, såpa eller andra sura medel med lågt PH-värde, som du hittar i städskåpet. De riskerar att förtunna, torka ut och ta bort befintliga lackskyddande lager och även försvåra återställandet av glansen. Använd alltid ett riktigt bilschampo, så reducerar du inte lackens möjlighet att stå emot oxidering, fågelspillning och luftföroreningar. Att välja schampo kan uppleva som snårigt, och sneglar man på vilka märken som professionella bilvårdare använder så är det få produkter som är tillgängliga för konsumenter. Ett undantag är Meguiars bilvårdsprodukter, som är populära bland både proffs och privata entusiaster.

Tvätthandske underlättar

Ett tips från Villanytt är att även undvika svamp, eftersom lack-repande partiklar kan fasta i svampen. Ett bättre alternativ är en så kallad tvätthandske med yta av microfiber. Den är lättare att skölja ur under kranen, kan maskintvättas och är enklare att schamponera bilen med. Att borstar, mikrofiberdukar och handskar ska vara rena inför biltvättningen behöver väl inte sägas? Men ett bra råd är att använda två hinkar. En med vatten där du sköljer ur duken, handsken eller borsten efter varje gång du drar runt den på din smutsiga bil. Sen kan du doppa ditt redskap i den andra hinken där du har schampo-vattnet, för att fortsätta bearbeta lacken.

Spola av och syna tvättbehovet

Villanytt råder dig att välja en plats som inte är i direkt solsken, eftersom behandlingar lätt blir flammiga om de utförs på uppvärmd lack och tvättvätskan dunstar innan den spolats av. Det är också ett skäl, förutom miljöskälen, till att man bör tvätta bilen i en tvätthall. Börja med att spola av bilen noggrant med vatten, gärna högtryck – men aldrig med vassaste strålen på nära håll. Gå därefter ett varv runt bilen och titta efter fläckar som exempelvis prickar av asfalt och döda insekter. Om du har mycket sådan bör du behandla med avfettning och sen skölja av med vatten. Fälgarna är extremt utsatta för smuts och kan därför behöva behandlas med fälgrengöring och fälgborste för att sedan spolas av.

Dags att schamponera

När du är redo att behandla hela bilen, så rekommenderar Villanytt att du använder rikligt med schampovatten på tvätthandsken, och gnugga ytorna mjukt. Tvätta en karossdel i taget och avsluta varje del med att spola rent med vatten, innan tvättvätskan torkar. Börja med taket, därefter ett fönster i taget, sedan varje dörr och vidare mot bakluckan, ned mot respektive skärm och slutligen varje fälg var för sig. Genom att börja upptill på bilen, så rinner inte smutsvatten ner över nytvättade ytor. Om du känner några grova partiklar så spola, borsta eller plocka bort dem så att de inte dras runt och repar lacken. När hela bilen är ren och ordentligt avsköljd så avslutar du med att torka med en torkduk, lämpligen microfiber eller sämskskinn. Ju större, eller flera dukar, du använder desto fortare kan bilen torkas. Fördelen med att bilen torkas snabbt är att vattnet, som ju oftast är kranvatten med hög kalkhalt, inte hinner dunsta och kvarlämna kalkfläckar.

Vaxning – bilägarens roligaste workout

När lacken är torr, känn med handen över alla ytor så att alla partiklar och beläggningar är borta. (Om inte, så kan du smidigt avlägsna resterna med bilvårds-lera.) Lägg ut en klick bilvax på en vaxningskudde, eller polertrissa, och arbeta ut vaxet, tunt och jämnt över lacken med ”lätt och lagom” tryck. Låt sen vaxet verka så länge som anges på just din vaxförpackning. De flesta vaxprodukter på marknaden ska inte självtorka på lacken, utan ska torkas av för hand när de fortfarande är fuktiga. Använd en mikrofiberduk, och kontrollera att du alltid har en ren sida av duken mot bilen. Njut nu av den glans som framträder och samtidigt ger lacken ett gott skydd, och försvårar ny smuts att få fäste.

Tvätta bilen på tomten eller i tvätthallen?

Villanytt vill klargöra att det är få kommuner som förbjuder dig att tvätta bilen på tomten, även om det avrådes. Av både praktiska och miljöskäl bör du helst vara i en biltvätthall. Där finns golvbrunnar som fångar upp smutsvattnet i ett isolerat system, som sedan omhändertas som miljöfarligt avfall. Står du däremot på din garageuppfart eller på gatan som kommer tvättvätskan att rinna ner i dagvattenbrunnen, och sen belasta reningsverket som gör vårt dricksvatten. Detta gäller även om du använder miljövänliga medel, för den stora faran är inte rengöringsmedlet utan de föroreningar som du tvättar bort från bilen. Om du ändå väljer att tvätta bilen på tomten någon enstaka gång, så gör du mindre åverkan på miljön om du ställer dig på grus eller gräs. Då rinner tvättvattnet ner och filtreras genom jordlagrens sediment. Men välj helst en tvätthall, som sagt.

Text: Villanytt, redaktionen

Bild:  Sleepi Alleyne, Pexels.

Annons