Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Husbilar/Vagnar | Livsstil | Motor 20 okt 2023

Möt mellantinget, a tiny house

Svenskarna har länge älskat rörelsefriheten och möjligheten att ställa upp sin husvagn på en solig plats. Idag är det mer och mer den mobila villavagnen som vinner terräng. Henrik Hettinger på Rastvagn.se tror på en kommande boom för det mobila, lilla huset.

Sverige som campingnation med generös allemansrätt har länge förstått poängen med mobila hem som husvagnar och husbilar. Och nu spås en ny trend på våra vägar, menar Henrik Hettinger som följer utvecklingen på nära håll: Villavagnen.

– Eller tiny houses som de också kallas. I vårt grannland i Finland är det väldigt populärt med villavagnar. De bygger miniatyrkopior av sina egna hus och sätter upp på tomten, berättar Henrik.

Samma regelverk som för släpvagn

Så varför ökar intresset för villavagnen? Henrik berättar att många av de som hör av sig behöver ett extrarum för barn eller kompisar på landet och har svårt att få bygglov. Eller söker de känslan av ett mer riktigt sommarhus för uppställning på en camping.

– Det unika med vår produkt är att den är färdigregistrerad för 80km/h, karosstyp Husvagn. De flesta kommuner tillåter därför uppställning på tomten, då villavagnen inte behöver bygglov. Regelverket är det samma som gäller för husvagn, släpvagn eller uppställning av båt. Men man bör ändå kolla upp vad som gäller i sin kommun, tipsar Henrik.

Personlig inredning och valfrihet

Villavagnen är helt enkelt ett mobilt hus men jämfört med en husvagn kan det inredas på ett personligt sätt. Det är bara ägaren som sätter begräsningar. Till skillnad mot en husvagn kan villavagnen ha träpanel på utsidan, spröjsade fönster, interiör med träväggar, exklusivt kök och egna, personliga möbler.

– Vi sätter ett skal och ägaren får sätta sin egna prägel. Öppen spis, golvvärme, solceller … Allt är möjligt! Ja, det är helt enkelt en husvagn som ser ut som ett hus. I Sverige är vi ensamma om dessa villavagnar som är byggda och registrerade för 80 km/h och kan köras på motorvägar, berättar Henrik.

Bastuvagnen också populär

Inom företagets Rastvagn.se väggar ryms även andra hus på hjul. Bastuvagnen har kommit för att stanna och har samma mobilitet och ger samma valfrihet. Även denna går under samma regelverk som släpvagn och villavagn.

– Rastvagn.se är idag en komplett leverantör med hus på hjul och många visar nyfikenhet för våra villavagnar. Vi får ofta höra kommentarer som coolt, häftigt och wow! avslutar Henrik Hettinger.

Text: Eva Rydinger

Annons