Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 9 maj 2023

Möblera för olika rum i livet

Schyssta möbler med god design som enkelt kan förändras och plockas upp och ner – en dröm för den trångbodda. Daniel Wolbe, medgrundare av småländska möbelföretaget Starrike, vet vad som krävs när det kommer till flexibla möbler som kan hänga med genom hela livet.

Allt fler vill ha flexibla möbler som kan följa livets olika skeenden. Det menar Daniel Wolbe som med möbelföretaget Starrike har en tydlig ledstjärna – att möta upp mot alla de som efterfrågar hållbara designmöbler, enkla att hantera.

– För att skapa ett hem på liten yta behöver man trolla ibland. En hylla ska kunna ha ett visst behov idag och ett annat när man är äldre. Jag upplever att det kan vara svårt ibland att hitta möbler som kan förändras över tid.

Möbler utan skruvar

Ja, många som söker efter flexibla möbler är trångbodda av olika anledningar. Det kan vara studenter som bor på liten yta eller en familjekonstellation där man ena veckan bor två, och nästa vecka bor sex. Men för att det ska vara en vits med flexibla möbler behöver de vara enkla att förändra, det vill säga enkla att montera upp och ner.

– Möbler som saknar skruv är ett sätt att göra att de blir flexibla. Vi tror verkligen på möbler som man kan förändra med ett enkelt grepp.

Och samtidigt är möbler som saknar skruvar också en kvalitetsstämpel, menar Daniel.

– Ett skruvlöst matbord har absolut ett kvalitetssignum. Det är inte enkelt att lyckas med en sådan konstruktion som är hållbar och stabil.

Tillfälliga platser

Daniels upplevelse är också att många spanar efter hur man kan skapa tillfälliga platser. Till exempel vill många ha en hylla som kan dela av ett sovrum.

– Eller ett matbord som snabbt kan byggas upp lite snabbt. Därför behöver möblerna vara lätta och smidiga att plocka fram, utan att tappa design och funktion.

Möbler att montera själv – en hållbar premiss

Daniel vill också slå ett slag för att möbler inte bara ska vara enkla att montera utan också ska kunna levereras i så kallade platta paket.

– Poängen är inte bara att lastbilarna ute på vägarna inte ska frakta luft utan också att möbeln ska kunna ställas undan på ett enkelt sätt och kunna förvaras utmed en vägg. Slimmade möbler är därför mer hållbara.

Möbler för livet kräver rätt material

Möbler som ska hålla över tid behöver också vara tillverkade av schyssta, hållbara material. Daniel berättar om Starrikes möbler som tillverkas i Småland av skivmaterial som kryssfanér från svenska leverantörer.

– Vi tar hand om spillet också och gör skärbrädor och grytunderlägg. På möbelmässan ställde många frågor om hur det är tillverkat. Vi ser att det finns en efterfrågan på möbler som man kan stå för, avslutar Daniel Wolbe.

Text: Eva Rydinger

Annons