Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning 18 apr 2024

Rätt solskydd rum för rum

Hissgardin, plisségardin, dimoutgardin – eller en klassisk rullgardin? Rätt solskydd för rätt rum och rätt behov kan göra stor skillnad för din inomhusmiljö. Marie Rydgbrink hos Mairo berättar mer och tipsar om smarta lösningar.

Den efterlängtade vårsolen är härlig och livgivande, men kan ju också vara till lite besvär. Skarpt solljus på fel ställe vid fel tid kan påverka din inomhusmiljö negativt, men dessbättre finns det flera olika sorters bra solskydd som hjälper dig skapa trivsel och komfort därhemma. Här ska vi med hjälp av Marie Rydbrink på textilföretaget Mairo berätta om några, med utgångspunkt i behoven av solskydd rum för rum.

Skydda mot värme och spara energi

Låt oss börja med köket.

– I köket vill vi ofta ha solskydd för att det blir för varmt. Då är en rullgardin med reflekterande yta som minskar värmeinstrålningen en smart lösning, till exempel vår modell Troposcreen. Dagsljuset släpps in men de starkaste solstrålarna stängs ute. Du sparar energi på sommaren genom minskat behov av komfortkyla, men även på vintern om du har nedrullat nattetid, vilket minskar värmeförlusterna genom fönstren, berättar Marie Rydbrink.

Även i vardagsrummet kan solskydd mot värme vara aktuellt, samtidigt som ett vanligt störningsmoment är att solen lyser in och bländar tv:n.

– För att skydda tv:n eller hemmabion från solljus är en mörkläggande plisségardin perfekt utformad för att blockera ovälkommet ljus och ge maximal mörkläggning. Det finns även ljusfiltrerande plisségardiner om du bara vill dämpa ljuset och inte mörklägga helt. Vi har också ett brett utbud av gardiner som både kan fungera som ljusdämpare och bli en snygg inredningsdetalj.

Förhöjer känslan i rummet

Sovrummet är förstås det rum där behovet av solskydd traditionellt sett är störst.

– En vanlig fördom är att mörkläggande rullgardiner måste vara svarta, men det är fel! Det finns vävar i flera olika nyanser från ljus till mörkt och vi har även många olika mönstrade. För dig som vill ha ett mörkare rum på natten men ändå kunna vakna naturligt på morgonen är en dimoutgardin, som dämpar ljuset men inte blockerar det helt, ett bra alternativ.

För dig som tycker att en rullgardin inte är det finaste rent estetiskt tipsar Marie om hissgardinen.

– Hissgardin med mörkläggningsfoder har en mjukare och mer dekorativ design som är både klassisk och modern. Du får ett balanserat ljusinsläpp samtidigt som du förhöjer känslan i rummet. Ett alternativ kan vara att kombinera en rullgardin med vanliga gardinlängder för en mer inredd känsla. Vi kan mått- och stilanpassa dina gardiner så att du får dem precis som du vill ha dem.

Text: Tobias Christoffersson

Annons